Zorgtrajectbegeleiding
Zorgtrajectbegeleiding
Zorgtrajectbegeleiding in gemeente EErsel
In gemeente Eersel geven 4 zorgtrajectbegeleiders ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie en voorzien hen van de juiste zorg. Dat doen zij met hart en ziel.
Hieronder stellen zij zich voor en leggen zij uit wat hun werk inhoudt.
Wie zijn wij
Wij stellen ons even voor; wij zijn Margo van de Velden, Doret Kavelaars, Susan Looijmans en Maike Corstiaans. Wij zijn werkzaam binnen de gemeente Eersel als zorgtrajectbegeleiders.
Dat wil zeggen dat we mensen met geheugenproblemen en/of dementie begeleiden in de thuissituatie. Wij coördineren de zorg rondom de cliënt en de mantelzorger en zijn een vast aanspreekpunt tijdens het hele ziekteverloop rondom dementie.
De hulpverlening is laagdrempelig, het liefst zoveel mogelijk bij de cliënt thuis. Wij werken daarin samen met de huisarts en de geriater. Ook in de beginfase is begeleiding vaak welkom; het is heel moeilijk om iemand met beginnende dementie ervan te overtuigen dat hij zich moet laten onderzoeken en dat er hulp nodig is. Wij kunnen daarbij, op advies van de huisarts, een rol spelen. Het is belangrijk dat de ontstane situatie snel bij de huisarts wordt gemeld zodat tijdig zorg wordt ingezet.
Inzetten van zorg
Aanmeldingen voor zorg komen vanuit de huisarts of het ziekenhuis. De zorgtrajectbegeleider neemt vervolgens contact op met de cliënt en met de familie en komt op huisbezoek. Op die manier ontstaat een beeld van de situatie en kan snel ingeschat worden of er zorg nodig is en in welke vorm. Daarna blijft de zorgtrajectbegeleider de cliënt regelmatig bezoeken en houdt het verloop van de dementie in de gaten. Zo kan op tijd de juiste zorg worden ingeschakeld. Er is regelmatig overleg met de huisarts.
Praktische hulp en emotionele steun
Cliënt en mantelzorger zien soms door de bomen het bos niet meer en weten zelf vaak niet waar ze welke hulp kunnen krijgen/aanvragen. De zorgtrajectbegeleider geeft een onafhankelijk advies waarbij de hulpvraag van de cliënt centraal staat. Ook wordt emotionele steun geboden, omdat het vaak een verwarrende en moeilijke tijd is voor de cliënt en de familie.
Verder biedt de zorgtrajectbegeleider praktische ondersteuning bij het vele regelwerk zoals het invullen van bepaalde formulieren.
Informatie en advies
Cliënten en mantelzorgers kampen vaak met veel vragen. De zorgtrajectbegeleider is deskundig en kan informatie en voorlichting geven over de problemen rondom dementie. Zij weet ook hoe het verloop is van de ziekte en welke wegen bewandeld kunnen worden. In het beginstadium maar ook later. De zorgtrajectbegeleider komt bij de cliënt thuis en leert de situatie van de cliënt goed kennen. Vooral ook de betrokken familieleden hebben af en toe een luisterend oor hard nodig.
Meer informatie
Zorgtrajectbegeleiding wordt georganiseerd door het Netwerk dementie Eindhoven en omgeving.
De zorgtrajectbegeleiders werken onafhankelijk vanuit verschillende zorginstellingen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met je huisarts.