wetgeving voor verenigingen en stichtingen
Wbtr
Er zijn verschillende wetten en regels voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.
Op deze pagina vind je meer informatie over de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (de Wbtr).
Verenigingen en stichtingen moeten voldoen aan de regels die voor deze organisaties zijn vastgelegd.
Er zijn meer wetten en regelgeving die relevant zijn voor vrijwilligersorganisaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de
- Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
- Regelgeving over vrijwilligerswerk met behoud van een uitkering.
- WWFT en UBO register
Informatie over deze onderwerpen vind je op onze website terug onder de tab Informatie en Scholing.
Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr)
Per 1 juli 2021 geldt de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr). Voor alle rechtspersonen, dus ook voor de besturen en toezichthouders van verenigingen en stichtingen, gelden vanaf dat moment dezelfde regels voor bestuur en toezicht. Voor NV's en BV's bestonden deze regels al.
De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. De wet is gemaakt omdat er binnen een aantal verenigingen en stichtingen helaas incidenten zijn geweest die te maken hadden met ongeoorloofd financieel handelen, zelfverrijking, fraude en diefstal door het bestuur.
Deze wet verplicht verenigingen en stichtingen om over een aantal bestuurszaken goed na te denken. Bestuurders en toezichthouders, betrokken bij beide rechtspersonen, worden verplicht procedures te bespreken, afspraken vast te leggen en deze binnen de vereniging of stichting te borgen. In de nieuwe wet is een uitbreiding van de hoofdelijke, persoonlijke aansprakelijkheid van bestuursleden opgenomen, maar de wet gaat bovenal over het reilen en zeilen van de vereniging of stichting.
Voor het bestuur van een vereniging of stichting is het belangrijk uit te zoeken wat de gevolgen van de WBTR zijn voor je organisatie en of er wijzigingen in de statuten moeten worden gemaakt. Dat laatste hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is geregeld en wat daarover in de statuten staat. Voor het meervoudig stemrecht (punt 5 in de checklist van het NOV, zie 3e groene button hieronder) geldt dat wanneer dat in juli 2026 niet in de statuten is geregeld, de wet boven de eigen statuten gaat. Voor iedere organisatie geldt dan dat geen enkel bestuurslid meer stemmen mag hebben dan de andere bestuursleden samen.
Aan de slag met WBTR
Omdat de nieuwe wet alle verenigingen en stichtingen in Nederland raakt, hebben uiteenlopende (overkoepelende) organisaties de samenwerking opgezocht. Dit samenwerkingsverband heet WBTR.nl en via dit samenwerkingsverband kun je ondersteuning krijgen voor het doorvoeren van de noodzakelijke aanpassingen binnen je organisatie. Zeker voor kleinere verenigingen en stichtingen die geen juristen in dienst hebben, is uitleg en ondersteuning belangrijk. WBTR.nl biedt deze ondersteuning. Het heeft een handige checklist /stappenplan ontwikkeld, organiseert webinars en biedt ondersteuning door een juridisch loket waarop een organisatie beroep kan doen. Er zijn video's en voorbeeldteksten waarvan organisaties gebruik kunnen maken. De webinars zijn kosteloos maar een deel van de andere ondersteuning niet. Hier staat een vergoeding tegenover: er zijn diverse tarieven, afhankelijk van het type/grootte van de organisatie en mogelijkheden voor kortingscodes waardoor de kosten voor ondersteuning, ook voor kleine organisaties, redelijk zijn.
De checklist van WBTR.nl vind je hier:
Naast de informatie op WBTR.nl vind je ook veel informatie op de website van de Kamer van Koophandel en op de website van vereniging NOV; Platform Vrijwillige Inzet.
Via onderstaande buttons kom je direct op de pagina's over de Wbtr.
Handig om te weten: op het Platform Vrijwillige Inzet van NOV staat ook een handige checklist waarmee je direct aan de slag kunt.
Ons advies: begin in ieder geval met het volgen van één van de webinars van Wbtr.nl. Deelname is kosteloos maar aanmelden is verplicht. Doe dat zo snel mogelijk want de interesse is groot. Klik hieronder op aanmelden voor meer informatie, tijden en data.
Info informatieavond Wbtr 18 juni 2024
Op 18 juni 2024 organiseerden de vier Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden samen met ons Steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar, Vrijwilligerscentrale Bergeijk en Vrijwilligersbureau Bladel een informatiebijeenkomst over de Wbtr voor verenigingen en stichtingen in de 4 Kempengemeenten. Notaris Jan Tops en juriste ondernemingsrecht Renske Gommers van notarispraktijk Lexperience in Eersel informeerden ongeveer 80 bestuursleden van uiteenlopende organisaties over de ins and outs van deze wet.
De presentatie van deze avond vind je via onderstaande button.