Wat is dementie?
alles over dementie
Dementie; een verzamelnaam
Dementie is een hersenaandoening die je langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van een ander. Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes waarvan Alzheimer het meest voorkomt. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Tussen 2015 en 2030 wordt een flinke stijging van het aantal mensen met dementie verwacht. Voor de gemeente Eersel betekent dit een toename van ongeveer 350 naar circa 570 mensen.
De periode voor en na de diagnose betekent voor degene met dementie en zijn of haar naaste omgeving een proces van veel onzekerheid, pijn, verdriet en eenzaamheid. Hoe ga je om met geheugenverlies, een veranderend karakter, een wereld die steeds meer verwarrend en bedreigend wordt. Je verliest de regie over je leven. Dagelijkse dingen als sporten, boodschappen doen, het contact met je omgeving worden steeds moeilijker.
En wat betekent het als iemand van wie je zoveel houdt dit overkomt en je niet meer herkent? Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte, waarvan 6 jaar thuis.
Zij en hun naasten behouden kwaliteit van leven als zij zich geaccepteerd, gesteund en gekend voelen.
HOE HERKEN JE IEMAND MET DEMENTIE?
Alzheimer Nederland heeft een checklist gemaakt met signalen die kunnen wijzen op dementie. Let op: deze signalen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Raadpleeg daarom altijd de huisarts.
Meer informatie over dit onderwerp
Tips, feiten, cijfers, nieuws en inspiratie zijn te vinden op:
Of bel de Dementielijn (voorheen Alzheimertelefoon): 0800-5088
Klik hier voor meer informatie over de Dementielijn