Direct naar de inhoud van deze pagina

VOG (verklaring omtrent gedrag)

Verenigingen kunnen hun vrijwilligers verplichten om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), ook wel bekend als 'bewijs van goed gedrag' te overhandigen.

Meestal is hiervoor een goede reden zoals bijvoorbeeld het werken met kwetsbare groepen of het verrichten van werkzaamheden met bepaalde verantwoordelijkheden. De meeste organisaties vergoeden deze VOG. Vraag ernaar bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet.

De dienst Justis van het ministerie van Veiligheid en Justitie beslist of je de VOG krijgt.Je vraagt de VOG aan bij de gemeente of online via de website van Justis. Online aanvragen kan alleen als de organisatie die om de VOG vraagt zich heeft aangemeld bij COVOG. Dat is het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag, een overheidsinstelling binnen dienst Justis die namens de minister van Veiligheid en Justitie onderzoekt en beslist of iemand in aanmerking komt voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Gratis VOG?

Vanaf 1 januari 2015 kan een grotere groep vrijwilligers aanspraak maken op een gratis VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Naast vrijwilligers die werken met kinderen kunnen ook vrijwilligers die werken met mensen met een verstandelijke beperking een gratis VOG krijgen.

Deze regeling is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Doel is het bevorderen van veiligheid in activiteiten voor deze doelgroepen en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers.

Meer informatie over het aanvragen van een gratis VOG vind je hier. Voor de procedure en het aanmeldformulier klik je hier