Direct naar de inhoud van deze pagina

Subsidie en scholing

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden en scholingsmogelijkheden voor vrijwilligersorganisaties en verenigingen.
Subsidies voor activiteiten en scholing die vanuit de gemeente Eersel worden verstrekt en provinciale- of landelijke subsidies. Ook zijn er prijzen te winnen voor vernieuwende vrijwilligersprojecten.


Gemeentelijke subsidies en scholing
Er zijn twee verschillende subsidies:

 • Subsidie voor scholing van vrijwilligers.
  Deze subsidiemogelijkheid is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties die hun vrijwilligers willen scholen. Kijk voor informatie en voorwaarden op de infopagina van de gemeente Eersel.
 • Subsidie maatschappelijk welzijn.
  Gemeente Eersel maakt onderscheid tussen een incidentele subsidie voor eenmalige activiteiten of een structurele subsidie voor jaarlijks terugkerende activiteiten.
  De voorwaarden vind je in de Subsidieverordening maatschappelijk welzijn 2017.

Scholingsaanbod gemeente Eersel


De gemeente Eersel biedt, bij voldoende aanmeldingen, gratis een IVA Training (Instructie Verantwoord Alcoholschenken) aan voor alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente.
De IVA is een wettelijk verplichte cursus voor barvrijwilligers. Deze training leert hen verantwoordelijkheid te nemen binnen hun vereniging of vrijwilligersorganisatie met betrekking tot het schenken van alcohol.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons (Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar).

We hebben op onze website ook een handig overzicht van e-trainingen, waaronder een gratis e-training voor de IVA. Ook plaatsen lokale organisaties, zoals de Volksuniversiteit hier ook geregeld hun cursusaanbod. Onze tip: neem geregeld een kijkje op deze leuke cursuspagina. Er zit altijd wel wat bij dat bij je past.

Overige regionale, provinciale en landelijke subsidies
Naast de gemeentelijke mogelijkheden zijn er nog veel meer mogelijkheden om subsidie te verkrijgen voor je activiteiten als vrijwilligersorganisatie. We hebben een paar interessante linken voor je op een rij gezet:

 • Stichting Welzijnsfonds Eersel. De Stichting is in 1979 opgericht en heeft als doel de sociaal-culturele activiteiten en voorzieningen in Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre in stand te houden. Aanvragen voor een bijdrage moeten worden ingediend voor 1 januari van het jaar waarin de activiteit gepland is. In de loop van de jaren zijn al veel geldbedragen uitgekeerd aan verenigingen in de gemeente Eersel.
  Voor 2018 waren 7 aanvragen ingediend.Tennisvereniging Knegsel, Korfbalvereniging Vessem, Gilde Sint Monulphus & Gondulphus Knegsel,Toneelvereniging Vessem en zangvereniging Con Brio hebben een bijdrage ontvangen voor dit jaar.
 • Oranje Fonds. Het Oranje Fonds heeft diverse beschikbare budgetten om de sociale kant van de samenleving te versterken.Prijzen winnen? Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs van 15.000,- euro voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. Daarnaast organiseren zij onder andere de jaarlijkse Oranjefonds collecte, NLdoet en Burendag.
 • NL DOET. De grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet.
  NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Nog geen vrijwilliger? Dan kun je tijdens NLdoet ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen!
 • Burendag. Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. In 2018 vieren we Burendag op 22 september! Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Douwe Egberts en het Oranje Fonds ondersteunen je daar graag in.