Direct naar de inhoud van deze pagina

Subsidie en scholing

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden en scholingsmogelijkheden voor vrijwilligersorganisaties en verenigingen.
Subsidies voor activiteiten en scholing die vanuit de gemeente Eersel worden verstrekt en provinciale- of landelijke subsidies. Ook zijn er prijzen te winnen voor vernieuwende vrijwilligersprojecten.


Gemeentelijke subsidies en scholing
Er zijn drie verschillende subsidies:

 • Subsidie voor scholing van vrijwilligers.
  Deze subsidiemogelijkheid is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties die hun vrijwilligers willen scholen. Kijk voor informatie en voorwaarden op de infopagina van de gemeente Eersel.
 • Subsidie maatschappelijk welzijn.
  Gemeente Eersel maakt onderscheid tussen een incidentele subsidie voor eenmalige activiteiten of een structurele subsidie voor jaarlijks terugkerende activiteiten.
  De voorwaarden vind je in de Subsidieverordening maatschappelijk welzijn 2017.
 • Subsidie burgeractiviteit gezond Eersel.
  Subsidie vanuit het Lokaal Gezondheidsbeleid voor initiatieven die een gezonde levensstijl en omgeving bevorderen. Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden tref je op deze infopagina van gemeente Eersel.

Scholingsaanbod gemeente Eersel


De gemeente Eersel biedt, bij voldoende aanmeldingen, gratis een IVA Training (Instructie Verantwoord Alcoholschenken) aan voor alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente.
De IVA is een wettelijk verplichte cursus voor barvrijwilligers. Deze training leert hen verantwoordelijkheid te nemen binnen hun vereniging of vrijwilligersorganisatie met betrekking tot het schenken van alcohol.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Eersel, team Eerselvoorelkaar.

We hebben op onze website ook een handig overzicht van e-trainingen, waaronder een gratis e-training voor de IVA. Ook plaatsen lokale organisaties, zoals de Volksuniversiteit hier ook geregeld hun cursusaanbod. Onze tip: neem geregeld een kijkje op deze leuke cursuspagina. Er zit altijd wel wat bij dat bij je past.

Overige regionale, provinciale en landelijke subsidies
Naast de gemeentelijke mogelijkheden zijn er nog veel meer mogelijkheden om subsidie te verkrijgen voor je activiteiten als vrijwilligersorganisatie. We hebben een paar interessante linken voor je op een rij gezet:

 • Stichting Welzijnsfonds Eersel. De Stichting heeft als doel het bevorderen en het in standhouden van sociaal-culturele activiteiten en voorzieningen in de dorpen Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre door middel van het verstrekken van een financiĆ«le bijdrage.
 • Oranje Fonds. Het Oranje Fonds heeft diverse beschikbare budgetten om de sociale kant van de samenleving te versterken.Prijzen winnen? Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs van 15.000,- euro voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. Daarnaast organiseren zij onder andere de jaarlijkse Oranjefonds collecte, NLdoet en Burendag.
 • NL DOET. De grootste vrijwilligersactie van Nederland.
 • Burendag. Burendag wordt jaarlijks in samenwerking met Douwe Egberts georganiseerd. Doel: mensen bij elkaar brengen.