Direct naar de inhoud van deze pagina

Maatschappelijke Stage

Wat is een Maatschappelijke Stage (MaS)?

Een Maatschappelijke Stage is een vorm van leren buiten de schoolbanken. Door de stage maak je als jongere tijdens je middelbare schooltijd kennis met vrijwilligerswerk én lever je een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. De maatschappelijke stage is daarmee anders dan de beroepsstage of snuffelstage, die zich meer richt op een mogelijk toekomstig beroep. Tijdens de stage maak je kennis met een organisatie en de doelgroep waarvoor de organisatie aan de slag is. We horen vaak terug dat jongeren hun stage erg leuk en leerzaam vinden.

maatschappelijke stage afbeeldingDe gemeenten in de Kempen en de scholen vinden het belangrijk dat leerlingen kennis maken met vrijwilligerswerk. Juist door de inzet van vele vrijwilligers, is het fijn wonen in de dorpen.
Al zijn sommige dorpen maar klein, in ieder dorp kun je terecht bij één van de vele verenigingen en organisaties voor muziek, sport, cultuur, welzijn, zorg en nog veel meer.
Vrijwilligers zijn niet alleen belangrijk voor de vele organisaties die in de Kempen actief zijn, maar vrijwilligerswerk levert je als leerling ook veel op. We praten dan niet over geld, maar over het leren van kennen van nieuwe mensen en organisaties. Vaak is vrijwilligerswerk heel gezellig, én je doet er een hoop ervaring mee op, die je als leerling ook in je verdere (school)loopbaan kunt gebruiken. Daarnaast is het vaak dankbaar én zinvol. Mooi meegenomen dus!

Het Pius X-College in Bladel heeft de MaS als verplicht onderdeel van het onderwijs opgenomen. Op het Rythovius College in Eersel is een maatschappelijke stage niet meer verplicht, maar de school stimuleert en enthousiasmeert leerlingen wel om vrijwilligerswerk te gaan doen. Als dat wordt uitgevoerd volgens de regels die de school hiervoor stelt, ontvangt de leerling bij het overgangsrapport een certificaat, dat de leerling kan toevoegen aan zijn of haar CV, een Plusdocument enzovoort.
Vrijwilligerswerk is dus ook voor scholieren beslist de moeite waard!