Direct naar de inhoud van deze pagina

Masquerade

Geplaatst op: 05.02.2018

Optochten, verkleedpartijen, dansen en feesten. Binnenkort staat de Kempen weer op z'n kop tijdens het jaarlijkse Carnavalsfeest. Het Kempenmuseum haakt hierop in met een leuke activiteit speciaal voor de kinderen.

masquerade

Het is een traditie om tijdens het carnavalsfeest in de meest wonderbaarlijk kostuums ten tonelen te verschijnen. Maskers spelen hierbij van oudsher een belangrijke rol.

Het Carnaval vindt zijn oorsprong in 1296, waarin alle sociale klassen met elkaar konden feesten. Het dragen van een masker bood de unieke mogelijkheid om je anoniem te kunnen bewegen, zodat afkomst, leeftijd, geslacht of religie niet belangrijk was in deze feestperiode. Het onderscheid tussen adel en het gewone volk verdween voor even.

In de 17de eeuw was het dragen van een masker een statussymbool, maar had strikte regels. Het was bijvoorbeeld verboden om maskers buiten de Carnaval periode of ander specifieke feesten te dragen. Vanuit Italiƫ sloeg het feest over naar de buurlanden Spanje en Frankrijk, waarna het zich langzaamaan over de rest van Europa verspreidde. Het Carnaval vindt ieder jaar plaats, vlak voor het begin van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen waarin christenen geen vlees mochten eten. Mogelijk stamt de naam van het feest dan ook af van de Latijnse uitdrukking Carne Vale, dat 'vaarwel aan het vlees' betekent.

In het Kempenmuseum zijn 9 verschillende maskers 'verstopt'. Elk masker draagt een letter. Probeer met deze letters de Carnavals activiteit te ontdekken. Na afloop krijg je een super leuke (knutsel) attentie. Dus trommel je vriendjes, broertjes, zusjes, ooms, tantes en (groot)ouders op om mee te gaan naar het museum. Samen moet het lukken om alle maskers te vinden! Van 10 februari t/m 4 maart.

Speurtocht in het museum!