Direct naar de inhoud van deze pagina

Nieuws

Subsidieaanvragen voor het Welzijnsfonds vóór 1 januari indienen!

Ken je stichting Welzijnsfonds Eersel al? Het Welzijnsfonds ondersteunt al 40 jaar stichtingen en verenigingen in onze gemeente. Het fonds richt zich op de verbetering en het instandhouden van activiteiten en voorzieningen op sociaal-cultureel terrein. Ook nieuwe activiteiten op dit gebied kunnen worden ondersteund.

Aanvragen uit het fonds kun je het hele jaar door indienen bij het Welzijnsfonds, maar let op: een aanvraag geldt altijd voor activiteiten die het jaar erop spelen. Dus heb je een aanvraag voor 2019, dien die dan uiterlijk 31 december 2018 in bij het fonds.

spaarpot

Je kunt als vereniging of stichting maximaal 1.000 euro bijdrage ontvangen per aanvraag.
De afgelopen jaren konden met bijdragen uit het fonds al veel organisaties worden gesteund.

De stichting heeft een aantal voorwaarden opgesteld waaraan een aanvraag moet voldoen. Deze vind je op de website van de gemeente Eersel. Lees deze dus eerst voor je de aanvraag indient.

Heb je je aanvraag compleet? Zorg dan dat deze voor het eind van het jaar schriftelijk is ingediend bij het secretariaat van het Welzijnsfonds.

Secretariaat Stichting Welzijnsfonds
p/a De heer Wil van Herk
Laaghuizerweg 5
5521 LB Eersel
Tel. (0497) 516 402
E-mail: w.van.herk1@hetnet.nl

Je kunt je aanvraag ook sturen naar Steunpunt Vrijwilligerswerk Eersel, Postbus 12, 5520 AA Eersel, tel. (0497) 531 304. Wij zorgen ervoor dat de aanvraag bij het Welzijnsfonds terecht komt.
En heb je vragen over het Welzijnsfonds? Neem gerust contact op met Wil van Herk.


Regeling gratis VOG is uitgebreid per 1 november

vog

Vanaf 1 november 2018 is de regeling voor de gratis VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) uitgebreid. Vanaf deze datum kunnen organisaties voor alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen een gratis VOG aanvragen. De regeling geldt ook als er sprake is van een kwetsbare situatie.
Meer informatie over de VOG en de mogelijkheden en voorwaarden om in aanmerking te komen voor een gratis VOG vind je op onze speciale infopagina op deze site.


Terugblik op indrukwekkende voorstelling op Wereld Alzheimer Dag!

Vrijdag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Ook in gemeente Eersel werd hier veel aandacht aan besteed. In MFA De Smis in Duizel speelden theateracteurs van Ervarea de voorstelling 'De dementie van Jet en Harrie'.

Met meer dan 80 bezoekers was de grote zaal goed gevuld. Na een welkomstwoord van wethouder Eric Beex begon de voorstelling.

foto voorstelling ervarea wereld alzheimer dag

De bezoekers maakten kennis met Jet en Harrie. In het begin gaat het nog goed met het echtpaar. Maar dan blijkt Jet te lijden aan dementie. Het echtpaar wordt gevolgd tot na de opname van Jet.
De spelers speelden het verhaal zo intens en levensecht dat veel bezoekers na afloop aangaven, ontroerd en onder de indruk te zijn. Van dichtbij konden zij ervaren wat het dementie-proces doet met een patient en zijn omgeving. De voorstelling was niet alleen ontroerend en indrukwekkend, maar ondanks de thematiek ook grappig.

fruit GGD

De GGD was ook aanwezig met een informatiestand. Daarnaast verzorgden zij een heerlijke en gezonde fruittraktatie, waar iedereen van genoot.

Er worden veel activiteiten georganiseerd rondom het thema dementie. Voor mensen met een vorm van dementie, voor hun naasten en voor belangstellenden. Kijk voor meer informatie op onze activiteitenpagina en de andere pagina's op deze website over dementievriendelijke gemeente Eersel.


Ken je 't Cursushuys al?

Het Cursushuys biedt een continu aanbod van cursussen en trainingen voor mantelzorgers, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de regio.

logo_cursushuys

Iedereen uit Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Reusel-De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre kan deelnemen aan de aangeboden trainingen. Voor meer informatie kun je contact op nemen met Marieke van Manen, 06-19373372 of een e-mail sturen naar mariekevanmanen@cordaadwelzijn.nl

Tip: bezoek ook de website van 't Cursushuys. Je treft daar onder andere een agenda aan van de tot nu toe georganiseerde cursussen en trainingen.


Een geslaagde fietscursus voor vrouwelijke statushouders

ISD de Kempen organiseert samen met vluchtelingenhulporganisaties en lokale partijen fietscursussen voor vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Na succesvolle edities in Oirschot en Bergeijk was het nu de beurt aan de gemeente Eersel.

Het doel van de cursus is mobiliteit en daarmee de mate van zelfstandigheid te vergroten. Fietsen zorgt ervoor dat je makkelijker sociale contacten kunt maken en onderhouden. Ook de stap naar het vinden van werk wordt kleiner.

De zesde les op 29 mei

Weercode oranje vandaag! Op de atletiekbaan van DES Eersel komt, ondanks de barre weersomstandigheden, de eerste groep vrouwen voor de fietsles aangewandeld. Ook Daan is al aanwezig. Hij is een erkend fietsdocent van de Fietsersbond. We schuilen even in de kantine. Een mooi moment voor een gesprek.

fietscursus 1aHet gaat goed met de fietsles. Ondanks de taalbarrière kunnen de vrouwen Daan goed volgen, omdat hij met handen en voeten kan praten en heel beeldend is. Eén van de dames kan al goed Nederlands en helpt met vertalen tijdens de les. Het maken van de bochten met de fiets vinden ze lastig. Het opstappen maakt ze onzeker. Gelukkig kunnen ze hier op de atletiekbaan oefenen, zonder direct het verkeer in te gaan. Ook zijn ze nog bang voor tegenliggers in het verkeer. Een van de dames laat een enorme blauwe plek op haar kuit zien. Ze vertelt meerdere malen tegen een boom te zijn gereden. In totaal is ze al drie keer gevallen, maar ze wil het blijven proberen. Ze wil zo graag leren fietsen. Daan reageert met een oer-Hollandse opmerking: "Tja,... vallen en opstaan."

Waarom willen ze eigenlijk zo graag leren fietsen, luidt de belangrijke vraag?

Nou, boodschappen doen lijkt ze heel handig op de fiets. Het lijkt ze ook heel fijn om, bijvoorbeeld op saaie dagen, naar het bos te fietsen. Voor werk is het ook handiger, omdat ze net wat verder kunnen zoeken, ook al zien ze zich nog niet heel ver buiten de gemeentegrenzen fietsen. De wereld wordt simpelweg groter als je kunt fietsen. Dat er regels waren in het verkeer hadden ze niet gedacht. Ze dachten altijd voorrang te hebben en zijn blij de regels te leren.

Nu is het Ramadan en de dames voelen zich wat slap. De hitte speelt eveneens een rol. Ze hadden vandaag verwacht het verkeer in te gaan en zijn daarom toch gekomen. Gezien het onheilspellende weer blijven ze in de buurt van de kantine. Ze rijden, ondanks het wat slappe gevoel, vastbesloten hun rondjes op de atletiekbaan. De motivatie spat ervan af. Als het gaat donderen en bliksemen duiken ze de kantine in, waar Daan verder gaat met de theorie en de verkeersregels.

Als het weer even droog is, gaan ze opnieuw naar buiten om het fietsen te oefenen. Terwijl ze trots op haar fiets zit, vertelt één van de deelneemster over fietsen in Syrië. Dat is daar alleen voor mannen. Vrouwen kunnen wel fietsen, maar dan worden er lelijke dingen naar hen geroepen. Ze is zichtbaar blij dat het hier anders is.

Af en toe wordt er nog gezwabberd op de fiets. Er zullen nog twee lessen volgen om te oefenen op de openbare weg.

Diploma-uitreiking 5 juni

fietscursus 2

Aan het eind van de cursus behaalden negen van de twaalf dames het fietsersdiploma. De drie die het niet haalden, verwachten zelf ook niet dat ze veilig aan het verkeer zouden kunnen deelnemen. Ze hebben wel het voornemen om te blijven oefenen zodat ze het uiteindelijk toch halen.

Fietsen is voor de meeste mensen in ons land zo normaal als lopen, maar de vrijheid die het ons biedt, is minder vanzelfsprekend dan menigeen denkt.

Op dinsdag 5 juni hebben de negen kandidaten een bos bloemen en het officieel diploma van de fietsersbond mogen ontvangen uit handen van Wethouder Chris Tönissen.


Lente Nieuwsbrief

Lentenieuwsbrief verschenen!

Begin mei is onze nieuwe Lentenieuwsbrief verschenen. Naast handige info over onderwerpen als de AVG en de vrijwilligersverzekering vragen we in de nieuwsbrief aandacht voor de vele vacatures die op dit moment open staan.
We willen heel graag dat iedere inwoner en iedere (vrijwilligers)organisatie de ondersteuning krijgt, die nodig is.

hulpvragen


Kortom: een oproep naar jou om je in te schrijven als vrijwilliger!

Veel leesplezier! En heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van de nieuwsbrief? Neem gerust contact op!
De nieuwsbrief is verzonden naar iedereen die zich opgegeven heeft voor de nieuwsbrief. Bij aanmelding op Eerselvoorelkaar kun je toestemming hebben gegeven voor het ontvangen van informatie/mails ontvangen. Ook kan het zijn dat je je apart voor de nieuwsbrief hebt opgegeven.

Heb jij de nieuwsbrief niet ontvangen, maar wil je dat wel: via de aanmeldbutton op de nieuwsbriefpagina kun je je hiervoor opgeven.


Hoera! Drie jaar Eerselvoorelkaar!

Hieperdepiep hoera! Onze website Eerselvoorelkaar is 3 jaar in de lucht.
En wat zijn we blij met de mooie matches die er zijn gemaakt tussen (hulp)vragers en aanbieders.
Vier jij onze verjaardag met ons mee? Dit jaar zullen we geregeld leuke acties organiseren voor onze vrijwilligers én onze organisaties en hulpvragers. En....we hebben ook nog een verlanglijstje voor onze verjaardag :-) ! Want zou het niet fantastisch zijn als we dit jaar een heel groot deel van de vele vacatures en vragen kunnen invullen? Kortom: we zoeken vrijwilligers! Of je nu 16 jaar, 46 of 76 bent, er is altijd wel wat dat bij je past. Voor klusjes en zorg, voor maatjes en burenhulp, vrijwilligerswerk bij een (sport)vereniging of organisatie of voor een maatschappelijke stage.
Dus heb je nog geen vrijwilligersaccount, schrijf je dan in, via www.eerselvoorelkaar.nl/aanmelden. En wie weet vind je wel de vrijwilligersjob, het maatje, of de klus die bij je past.
Oh ja...tip: volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte!

Drie jaar Eerselvoorelkaar

Vrijwilligers van de Kempen Specials in het zonnetje

In maart verscheen onderstaand artikel in de Welzijn wijzer, onderdeel van de Hint. Wat een mooie organisatie is De Kempen Specials! Wil jij ook als vrijwilliger voor deze organisatie, die zich richt op jongeren met autisme, aan de slag of meer weten over hen? Kijk dan bij hun vraag op Eerselvoorelkaar.

Daarnaast nodigen wij als Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar vrijwilligersorganisaties in onze gemeente van harte uit voor een goede bak koffie en een nadere kennismaking! Wij willen iedere vrijwilligersorganisatie én natuurlijk iedereen die vrijwilligerswerk wil doen, of hulp nodig heeft, waar nodig en mogelijk ondersteunen.
En wat werkt dan beter dan een goed gesprek, waarin we met elkaar kunnen bespreken wat er speelt, waar je (als organisatie) tegen aan loopt en welke mogelijkheden wij hebben om hierin te helpen. Kortom: neem gerust contact met ons op!

welzijn wijzer De Kempen Specials maart 2018

Heb je ook mee gedaan met NLdoet?

nldoet fotoOp vrijdag 9 en zaterdag 10 maart organiseerde het Oranje Fonds, samen met duizenden organisaties, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Nldoet zet, net als Eerselvoorelkaar, vrijwilligerswerk in de spotlights!
Er waren dan ook weer tientallen mensen in de gemeente die hun handen uit de mouwen hebben gestoken in dat weekend.

Er waren 11 klussen in gemeente Eersel aangemeld bij het Oranje Fonds. Twee activiteiten vonden plaats op vrijdag 9 maart en op zaterdag werd er op 9 locaties geklust en ontmoet.
In Vessem vond er een high tea plaats bij Joris Zorg en werd er binnen en buiten geklust bij Jong Nederland (zie foto hieronder). In Wintelre waren vrijwilligers aan de slag bij Korfbalvereniging Winty, Stichting Jeugdbelangen Wintelre, Voetbalvereniging DEES, het Gilde, TV De Meppers en De Zonnebloem. En in Eersel waren er 2 activiteiten bij het RSZK in Kerkebogten en bij de Odradaruiters werd geklust.
Heb je ook mee geklust en heb je nu de smaak te pakken, of lijkt het je leuk om ook een keer mee te doen met zo'n klus, kijk dan eens bij de eenmalige klussen en bij de overige klusvragen die de vele vrijwilligersorganisaties en verenigingen op onze website hebben geplaatst.

NLdoet Vessem Jong Nederland 2018 voor- en na het klussen.jpgIs jouw vrijwilligersorganisatie al AVG-proof?

cartoon privacy

Vanaf 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Nu is overal in de EU dezelfde privacywetgeving van kracht. Deze regels gelden ook voor alle vrijwilligersorganisaties, zoals (sport)verenigingen en welzijnsstichtingen. Wat betekent dit voor jouw organisatie? Kijk op onze handige informatiepagina over de AVG om hier meer over te weten te komen. Onze tip: is jouw organisatie nog niet AVG-proof: wacht niet, en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag!


Wist je dat er ook een handige webapp voor je smartphone of tablet is?

Gebruik je Eerselvoorelkaar op je smartphone of tablet, dan kun je heel eenvoudig gebruik maken van de nieuwe (web)app. De (web)app biedt je alle voordelen van een app: gemakkelijk, eenvoudig en snel gebruik maken van de diensten onze website. Met het voordeel dat je de app niet hoeft te downloaden in je appstore. Hoe werkt dat dan? Je bezoekt eerst de website op je tablet of telefoon. Vervolgens is het belangrijk dat je de cookies accepteert. Dat kan door te klikken naar een andere pagina op de website of de cookiemelding afsluit. Als je een tweede pagina bezoekt, zal na 5 seconden de melding komen om de app op je telefoon of tablet te zetten. Er wordt dan een app-icoontje aangemaakt op het startscherm van de telefoon of tablet, makkelijk herkenbaar aan de groen-witte E van Eerselvoorelkaar.

Mocht je de app niet meer willen gebruiken, kun je de app op dezelfde wijze verwijderen als andere apps.

Als je een account hebt en je gebruikt Eerselvoorelkaar op smartphone of tablet, dan kun je ook pushberichten ontvangen als je wil. Berichtjes van de website en interessante vragen en aanbod worden direct naar je telefoon of tablet doorgezet (net zoals bij What's App) zodat reageren veel gemakkelijker en sneller wordt. Pushberichten werken nog niet op alle typen telefoons en browsers. Pushberichten kun je ook weer makkelijk uitzetten, via je instellingen op je telefoon.


Dementievriendelijke gemeente Eersel

De gemeente Eersel zet zich, samen met diverse partners, in om een dementievriendelijke gemeente te worden. Een gemeente waar iedereen die dementie heeft of op andere wijze met dementie te maken heeft, zich thuis voelt en onderdeel kan blijven uitmaken van de samenleving.

Op deze website is een aparte pagina gemaakt in het menu waar je alle info vindt over Eersel als dementievriendelijke gemeente. Iedere stap die hierin wordt gezet, kun je daar volgen. Neem dus geregeld een kijkje!

Voor meer informatie kun je terecht bij Trudy van Hoef van de gemeente Eersel. Zij is te bereiken via het telefoonnummer (0497)531376 of via het e-mailadres: t.vanhoef@eersel.nl.


Presentaties en informatie over Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar

Het team van Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar promoot met veel enthousiasme de vele mogelijkheden die het steunpunt en de website Eerselvoorelkaar.nl bieden als het gaat om vrijwilligerswerk en het ondersteunen van verenigingen, organisaties, hulpvragers en aanbieders.
Naast promotiemateriaal zoals posters, folders en publicaties / persberichten hebben we ook verschillende powerpointpresentaties gemaakt, die we graag komen presenteren.
Organiseer je als (vrijwilligers)organisatie binnenkort een (jaar)vergadering of themabijeenkomst en wil je je leden of achterban informeren over vrijwilligerswerk, denk dan ook eens aan Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar en nodig ons uit!

De website Eerselvoorelkaar.nl is een handige website voor (vrijwilligers)organisaties als zij nieuwe vrijwilligers zoeken en/of willen laten zien wat ze als organisatie zelf kunnen betekenen voor bewoners. Ook biedt de website een handige gratis plek om aankondigingen en prikbordberichten te plaatsen en cursussen te promoten.
Daarnaast kun je via de website op een veilige en toegankelijke manier voor jezelf of voor een ander een vrijwilliger, hulp of maatje vinden. Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag, dan is de website de plek om je hulpaanbod bekend te maken.
Hoe het werkt, komen we je graag vertellen!
Daarnaast hebben we ook informatiemateriaal beschikbaar dat we graag ter beschikking stellen, zowel in papieren vorm als digitaal.
Neem gerust contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook mailen naar m.voermans@eersel.nl .

Wie weet tot ziens!


Twee handleidingen en een eigen helpcentrum voor Eerselvoorelkaar beschikbaar!

Naast ons handige helpcentrum, waar je echt op alle vragen wel een antwoord vindt, hebben we ook twee handige handleidingen op de website hebben staan waarmee je makkelijk aan de slag kunt met Eerselvoorelkaar.

We hebben een stappenplan voor organisaties en een stappenplan voor particulieren.
Beide handleidingen zijn ook als pdf beschikbaar.
Je kunt hier de pdf downloaden voor organisaties en de pdf voor particulieren.Drie onderwerpen staan centraal in het stappenplan:

  • hoe registreer je jezelf en/of je organisatie op de website
  • hoe plaats je een hulpvraag of je hulpaanbod
  • en op welke wijze beheer je ontvangen berichten, geplaatste hulpvragen, geplaatst hulpaanbod, bedankjes & aanbevelingen, bewaarde hulpvragen en aanbod, je profiel en je instellingen

Heb je naar aanleiding daarvan nog vragen of wil je meer informatie?
Neem dan contact met ons op.


Wil je geen enkel nieuwsbericht missen?

Eerselvoorelkaar vind je ook op Facebook en Twitter!Nieuwtjes en actualiteiten over Eerselvoorelkaar, zorg, welzijn en leefbaarheid in gemeente Eersel plaatsen we vooral op onze Facebookpagina en op Twitter. Like en volg ons daar en mis niets meer!Klik op onderstaande linken of bezoek de pagina's via de facebook- en twittericoontjes die onderaan iedere pagina op deze website staan.

www.facebook.com/EerselvElkaar

www.twitter.com/EerselvElkaar