Direct naar de inhoud van deze pagina

Nieuws

Secret Santa's in gemeente Eersel

Wij kijken terug op een mooie decembermaand, waarin wij als Secret Santa aan de slag gingen, en er nog veel meer inwoners echte Santa's bleken te zijn!
Weet je het nog? Onze oproep om er voor elkaar te zijn in die donkere decembermaand werd geplaatst in de lokale bladen De Hint, De Kempenaer en PC55. Ook werd coördinator Mariëlle in het Eindhovens Dagblad geïnterviewd. Naar aanleiding van deze artikelen volgden veel leuke reacties op social media, zoals op onze facebookpagina Eerselvoorelkaar. En naast de positieve reacties kwamen er ook acties!

kerstkaarten actieZo werden er heel veel kerstkaarten geschreven voor inwoners die wel een kaartje konden gebruiken. Lucy uit Eersel spande daarbij echt de kroon. Zij maakte 170 kerstkaarten, waarvan wij er 120 hebben mogen uitdelen bij bewoners en cliënten van het RSZK, Lunetzorg en Joriszorg. Lucy heeft zelf 50 kaarten weggebracht naar de cliënten van het RSZK in Kerkebogten.

Ook de leerlingen van juf Daniëlle, van basisschool Wereldwijs in Eersel konden er wat van. Zij maakten allemaal een prachtige kaart voor de Secret Santa actie. En ook die hebben wij mogen rondbrengen. Daarnaast waren er prachtige acties op bijvoorbeeld basisschool Sint Jan in Duizel. Juf Manon wist de hele school ervan te overtuigen om mee te doen met de kerstkaartenactie van het Nationaal Ouderenfonds. De leerlingen hebben ongeveer 120 mooie en ontroerende kaarten gemaakt, die via het Ouderenfonds op de goede plek werden bezorgd.

kerstkaarten sint jan

En dan waren er nog de kersttafels.
Naast de initiatieven van diverse vrijwilligersorganisaties om samen te eten, organiseerde Anne-Marie in Wintelre een open kersttafel bij haar thuis. Er werd met een gezellige groep mensen heerlijk gegeten op kerstavond.
En ook Ton organiseerde een kersttafel in Eersel, waarbij lekker is gesmuld en het goed toeven was.

Er waren meer lieve mensen die aangaven dat zij hun huiskamer tijdens kerstavond of 1 van de 2 kerstdagen wilden openstellen voor gasten. Toch blijkt er nog een drempel te zijn, om je als gast aan te melden. En dat is zo jammer! De kersttafels die dit jaar zijn georganiseerd, waren gezellig, huiselijk en fijn!
Zo leuk om tijdens zo'n feestdag met elkaar te eten en niet alleen. En zo mooi om een keer een ander gesprek te hebben, dan je wellicht anders voert. Je kent de andere gasten niet of niet zo goed, en dat geldt natuurlijk ook voor de gastvrouw- en/of gastheer waarbij je aanschuift. Dat lijkt misschien een beetje gek om bij iemand te gaan eten die je niet kent, maar dat ongemakkelijke gevoel bleek bij de gasten maar heel kort te duren! Iedereen ging met een fijn gevoel naar huis, begrepen wij. Hoe mooi is dat ! We hebben dan ook de intentie om ook voor de komende kerst weer aandacht te besteden hieraan, dus heb je ideeën of weet je nu al: daar schuif ik graag bij aan: neem contact met ons op!

Daarnaast werd deze website goed bezocht in de kerstperiode, en kon je door het invullen van onze ludieke digitale Santa-test achterhalen wat voor Secret Santa jij zelf bent en wat voor vrijwilligerswerk bij je past. De test is nu van de site, maar we hebben nog wel een leuke andere test voor je, zodat je al wat inspiratie krijgt.
En natuurlijk kun je altijd bij ons terecht voor persoonlijk advies! Want we hopen dat iedereen, ook in dit nieuwe jaar, wil blijven omkijken naar elkaar. Een goede buur zijn voor elkaar en als je wat extra tijd over hebt, vrijwillige inzet voor een ander of voor een (vrijwilligers)organisatie in de buurt! Met meer dan 200 vacatures op www.eerselvoorelkaar.nl met vragen van inwoners, verenigingen, stichtingen en (zorg) organisaties is er altijd iets dat bij je past!


De gemeente Eersel waardeert haar mantelzorgers!

Mantelzorg waardering kaart 2018

In november heeft gemeente Eersel alle mantelzorgers die bij de gemeente bekend zijn, via de post een bedankkaart met een kleine attentie toegestuurd. De gemeente wil daarmee haar waardering en dankbaarheid uitspreken aan iedereen die zich inzet om voor zijn of haar naaste(n) te zorgen.
Voor het versturen van de kaarten is gebruik gemaakt van het adressenbestand van het Steunpunt Mantelzorg van Wél! Welzijn de Kempen (voorheen GOW Welzijnswerk de Kempen).

Mocht je geen kaart hebben ontvangen en toch als inwoner van de gemeente Eersel mantelzorger zijn, dan kun je dit aan Steunpunt Mantelzorg doorgeven. Dat kan door te bellen naar 0497-514746 of per mail: info@welzijndekempen.nl. Je kunt ook even bij Wél! binnenlopen. Het adres is: Eikenburg 2, 5521 HZ Eersel.
Het Steunpunt is ondergebracht bij Wél! Van maandag tot en met vrijdag is Steunpunt Mantelzorg telefonisch bereikbaar van 09.00 – 12.00 uur.
Wél! zorgt ervoor dat je de kaart en attentie alsnog ontvangt.


Regeling gratis VOG is uitgebreid per 1 november

vog

Vanaf 1 november 2018 is de regeling voor de gratis VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) uitgebreid. Vanaf deze datum kunnen organisaties voor alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen een gratis VOG aanvragen. De regeling geldt ook als er sprake is van een kwetsbare situatie.
Meer informatie over de VOG en de mogelijkheden en voorwaarden om in aanmerking te komen voor een gratis VOG vind je op onze speciale infopagina op deze site.


Terugblik op indrukwekkende voorstelling op Wereld Alzheimer Dag!

Vrijdag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Ook in gemeente Eersel werd hier veel aandacht aan besteed. In MFA De Smis in Duizel speelden theateracteurs van Ervarea de voorstelling 'De dementie van Jet en Harrie'.

Met meer dan 80 bezoekers was de grote zaal goed gevuld. Na een welkomstwoord van wethouder Eric Beex begon de voorstelling.

foto voorstelling ervarea wereld alzheimer dag

De bezoekers maakten kennis met Jet en Harrie. In het begin gaat het nog goed met het echtpaar. Maar dan blijkt Jet te lijden aan dementie. Het echtpaar wordt gevolgd tot na de opname van Jet.
De spelers speelden het verhaal zo intens en levensecht dat veel bezoekers na afloop aangaven, ontroerd en onder de indruk te zijn. Van dichtbij konden zij ervaren wat het dementie-proces doet met een patient en zijn omgeving. De voorstelling was niet alleen ontroerend en indrukwekkend, maar ondanks de thematiek ook grappig.

fruit GGD

De GGD was ook aanwezig met een informatiestand. Daarnaast verzorgden zij een heerlijke en gezonde fruittraktatie, waar iedereen van genoot.

Er worden veel activiteiten georganiseerd rondom het thema dementie. Voor mensen met een vorm van dementie, voor hun naasten en voor belangstellenden. Kijk voor meer informatie op onze activiteitenpagina en de andere pagina's op deze website over dementievriendelijke gemeente Eersel.


Ken je 't Cursushuys al?

Het Cursushuys biedt een continu aanbod van cursussen en trainingen voor mantelzorgers, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de regio.

logo_cursushuys

Iedereen uit Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Reusel-De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre kan deelnemen aan de aangeboden trainingen. Voor meer informatie kun je contact op nemen met Marieke van Manen, 06-19373372 of een e-mail sturen naar mariekevanmanen@cordaadwelzijn.nl

Tip: bezoek ook de website van 't Cursushuys. Je treft daar onder andere een agenda aan van de tot nu toe georganiseerde cursussen en trainingen.


Een geslaagde fietscursus voor vrouwelijke statushouders

ISD de Kempen organiseert samen met vluchtelingenhulporganisaties en lokale partijen fietscursussen voor vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Na succesvolle edities in Oirschot en Bergeijk was het nu de beurt aan de gemeente Eersel.

Het doel van de cursus is mobiliteit en daarmee de mate van zelfstandigheid te vergroten. Fietsen zorgt ervoor dat je makkelijker sociale contacten kunt maken en onderhouden. Ook de stap naar het vinden van werk wordt kleiner.

De zesde les op 29 mei

Weercode oranje vandaag! Op de atletiekbaan van DES Eersel komt, ondanks de barre weersomstandigheden, de eerste groep vrouwen voor de fietsles aangewandeld. Ook Daan is al aanwezig. Hij is een erkend fietsdocent van de Fietsersbond. We schuilen even in de kantine. Een mooi moment voor een gesprek.

fietscursus 1aHet gaat goed met de fietsles. Ondanks de taalbarrière kunnen de vrouwen Daan goed volgen, omdat hij met handen en voeten kan praten en heel beeldend is. Eén van de dames kan al goed Nederlands en helpt met vertalen tijdens de les. Het maken van de bochten met de fiets vinden ze lastig. Het opstappen maakt ze onzeker. Gelukkig kunnen ze hier op de atletiekbaan oefenen, zonder direct het verkeer in te gaan. Ook zijn ze nog bang voor tegenliggers in het verkeer. Een van de dames laat een enorme blauwe plek op haar kuit zien. Ze vertelt meerdere malen tegen een boom te zijn gereden. In totaal is ze al drie keer gevallen, maar ze wil het blijven proberen. Ze wil zo graag leren fietsen. Daan reageert met een oer-Hollandse opmerking: "Tja,... vallen en opstaan."

Waarom willen ze eigenlijk zo graag leren fietsen, luidt de belangrijke vraag?

Nou, boodschappen doen lijkt ze heel handig op de fiets. Het lijkt ze ook heel fijn om, bijvoorbeeld op saaie dagen, naar het bos te fietsen. Voor werk is het ook handiger, omdat ze net wat verder kunnen zoeken, ook al zien ze zich nog niet heel ver buiten de gemeentegrenzen fietsen. De wereld wordt simpelweg groter als je kunt fietsen. Dat er regels waren in het verkeer hadden ze niet gedacht. Ze dachten altijd voorrang te hebben en zijn blij de regels te leren.

Nu is het Ramadan en de dames voelen zich wat slap. De hitte speelt eveneens een rol. Ze hadden vandaag verwacht het verkeer in te gaan en zijn daarom toch gekomen. Gezien het onheilspellende weer blijven ze in de buurt van de kantine. Ze rijden, ondanks het wat slappe gevoel, vastbesloten hun rondjes op de atletiekbaan. De motivatie spat ervan af. Als het gaat donderen en bliksemen duiken ze de kantine in, waar Daan verder gaat met de theorie en de verkeersregels.

Als het weer even droog is, gaan ze opnieuw naar buiten om het fietsen te oefenen. Terwijl ze trots op haar fiets zit, vertelt één van de deelneemster over fietsen in Syrië. Dat is daar alleen voor mannen. Vrouwen kunnen wel fietsen, maar dan worden er lelijke dingen naar hen geroepen. Ze is zichtbaar blij dat het hier anders is.

Af en toe wordt er nog gezwabberd op de fiets. Er zullen nog twee lessen volgen om te oefenen op de openbare weg.

Diploma-uitreiking 5 juni

fietscursus 2

Aan het eind van de cursus behaalden negen van de twaalf dames het fietsersdiploma. De drie die het niet haalden, verwachten zelf ook niet dat ze veilig aan het verkeer zouden kunnen deelnemen. Ze hebben wel het voornemen om te blijven oefenen zodat ze het uiteindelijk toch halen.

Fietsen is voor de meeste mensen in ons land zo normaal als lopen, maar de vrijheid die het ons biedt, is minder vanzelfsprekend dan menigeen denkt.

Op dinsdag 5 juni hebben de negen kandidaten een bos bloemen en het officieel diploma van de fietsersbond mogen ontvangen uit handen van Wethouder Chris Tönissen.


Lente Nieuwsbrief

Lentenieuwsbrief verschenen!

Begin mei is onze nieuwe Lentenieuwsbrief verschenen. Naast handige info over onderwerpen als de AVG en de vrijwilligersverzekering vragen we in de nieuwsbrief aandacht voor de vele vacatures die op dit moment open staan.
We willen heel graag dat iedere inwoner en iedere (vrijwilligers)organisatie de ondersteuning krijgt, die nodig is.

hulpvragen


Kortom: een oproep naar jou om je in te schrijven als vrijwilliger!

Veel leesplezier! En heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van de nieuwsbrief? Neem gerust contact op!
De nieuwsbrief is verzonden naar iedereen die zich opgegeven heeft voor de nieuwsbrief. Bij aanmelding op Eerselvoorelkaar kun je toestemming hebben gegeven voor het ontvangen van informatie/mails ontvangen. Ook kan het zijn dat je je apart voor de nieuwsbrief hebt opgegeven.

Heb jij de nieuwsbrief niet ontvangen, maar wil je dat wel: via de aanmeldbutton op de nieuwsbriefpagina kun je je hiervoor opgeven.


Hoera! Drie jaar Eerselvoorelkaar!

Hieperdepiep hoera! Onze website Eerselvoorelkaar is 3 jaar in de lucht.
En wat zijn we blij met de mooie matches die er zijn gemaakt tussen (hulp)vragers en aanbieders.
Vier jij onze verjaardag met ons mee? Dit jaar zullen we geregeld leuke acties organiseren voor onze vrijwilligers én onze organisaties en hulpvragers. En....we hebben ook nog een verlanglijstje voor onze verjaardag :-) ! Want zou het niet fantastisch zijn als we dit jaar een heel groot deel van de vele vacatures en vragen kunnen invullen? Kortom: we zoeken vrijwilligers! Of je nu 16 jaar, 46 of 76 bent, er is altijd wel wat dat bij je past. Voor klusjes en zorg, voor maatjes en burenhulp, vrijwilligerswerk bij een (sport)vereniging of organisatie of voor een maatschappelijke stage.
Dus heb je nog geen vrijwilligersaccount, schrijf je dan in, via www.eerselvoorelkaar.nl/aanmelden. En wie weet vind je wel de vrijwilligersjob, het maatje, of de klus die bij je past.
Oh ja...tip: volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte!

Drie jaar Eerselvoorelkaar

Vrijwilligers van de Kempen Specials in het zonnetje

In maart verscheen onderstaand artikel in de Welzijn wijzer, onderdeel van de Hint. Wat een mooie organisatie is De Kempen Specials! Wil jij ook als vrijwilliger voor deze organisatie, die zich richt op jongeren met autisme, aan de slag of meer weten over hen? Kijk dan bij hun vraag op Eerselvoorelkaar.

Daarnaast nodigen wij als Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar vrijwilligersorganisaties in onze gemeente van harte uit voor een goede bak koffie en een nadere kennismaking! Wij willen iedere vrijwilligersorganisatie én natuurlijk iedereen die vrijwilligerswerk wil doen, of hulp nodig heeft, waar nodig en mogelijk ondersteunen.
En wat werkt dan beter dan een goed gesprek, waarin we met elkaar kunnen bespreken wat er speelt, waar je (als organisatie) tegen aan loopt en welke mogelijkheden wij hebben om hierin te helpen. Kortom: neem gerust contact met ons op!

welzijn wijzer De Kempen Specials maart 2018


Is jouw vrijwilligersorganisatie al AVG-proof?

cartoon privacy

Vanaf 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Nu is overal in de EU dezelfde privacywetgeving van kracht. Deze regels gelden ook voor alle vrijwilligersorganisaties, zoals (sport)verenigingen en welzijnsstichtingen. Wat betekent dit voor jouw organisatie? Kijk op onze handige informatiepagina over de AVG om hier meer over te weten te komen. Onze tip: is jouw organisatie nog niet AVG-proof: wacht niet, en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag!


Wist je dat er ook een handige webapp voor je smartphone of tablet is?

Gebruik je Eerselvoorelkaar op je smartphone of tablet, dan kun je heel eenvoudig gebruik maken van de nieuwe (web)app. De (web)app biedt je alle voordelen van een app: gemakkelijk, eenvoudig en snel gebruik maken van de diensten onze website. Met het voordeel dat je de app niet hoeft te downloaden in je appstore. Hoe werkt dat dan? Je bezoekt eerst de website op je tablet of telefoon. Vervolgens is het belangrijk dat je de cookies accepteert. Dat kan door te klikken naar een andere pagina op de website of de cookiemelding afsluit. Als je een tweede pagina bezoekt, zal na 5 seconden de melding komen om de app op je telefoon of tablet te zetten. Er wordt dan een app-icoontje aangemaakt op het startscherm van de telefoon of tablet, makkelijk herkenbaar aan de groen-witte E van Eerselvoorelkaar.

Mocht je de app niet meer willen gebruiken, kun je de app op dezelfde wijze verwijderen als andere apps.

Als je een account hebt en je gebruikt Eerselvoorelkaar op smartphone of tablet, dan kun je ook pushberichten ontvangen als je wil. Berichtjes van de website en interessante vragen en aanbod worden direct naar je telefoon of tablet doorgezet (net zoals bij What's App) zodat reageren veel gemakkelijker en sneller wordt. Pushberichten werken nog niet op alle typen telefoons en browsers. Pushberichten kun je ook weer makkelijk uitzetten, via je instellingen op je telefoon.


Dementievriendelijke gemeente Eersel

De gemeente Eersel zet zich, samen met diverse partners, in om een dementievriendelijke gemeente te worden. Een gemeente waar iedereen die dementie heeft of op andere wijze met dementie te maken heeft, zich thuis voelt en onderdeel kan blijven uitmaken van de samenleving.

Op deze website is een aparte pagina gemaakt in het menu waar je alle info vindt over Eersel als dementievriendelijke gemeente. Iedere stap die hierin wordt gezet, kun je daar volgen. Neem dus geregeld een kijkje!

Voor meer informatie kun je terecht bij Trudy van Hoef van de gemeente Eersel. Zij is te bereiken via het telefoonnummer (0497)531376 of via het e-mailadres: t.vanhoef@eersel.nl.


Presentaties en informatie over Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar

Het team van Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar promoot met veel enthousiasme de vele mogelijkheden die het steunpunt en de website Eerselvoorelkaar.nl bieden als het gaat om vrijwilligerswerk en het ondersteunen van verenigingen, organisaties, hulpvragers en aanbieders.
Naast promotiemateriaal zoals posters, folders en publicaties / persberichten hebben we ook verschillende powerpointpresentaties gemaakt, die we graag komen presenteren.
Organiseer je als (vrijwilligers)organisatie binnenkort een (jaar)vergadering of themabijeenkomst en wil je je leden of achterban informeren over vrijwilligerswerk, denk dan ook eens aan Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar en nodig ons uit!

De website Eerselvoorelkaar.nl is een handige website voor (vrijwilligers)organisaties als zij nieuwe vrijwilligers zoeken en/of willen laten zien wat ze als organisatie zelf kunnen betekenen voor bewoners. Ook biedt de website een handige gratis plek om aankondigingen en prikbordberichten te plaatsen en cursussen te promoten.
Daarnaast kun je via de website op een veilige en toegankelijke manier voor jezelf of voor een ander een vrijwilliger, hulp of maatje vinden. Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag, dan is de website de plek om je hulpaanbod bekend te maken.
Hoe het werkt, komen we je graag vertellen!
Daarnaast hebben we ook informatiemateriaal beschikbaar dat we graag ter beschikking stellen, zowel in papieren vorm als digitaal.
Neem gerust contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook mailen naar m.voermans@eersel.nl .

Wie weet tot ziens!


Twee handleidingen en een eigen helpcentrum voor Eerselvoorelkaar beschikbaar!

Naast ons handige helpcentrum, waar je echt op alle vragen wel een antwoord vindt, hebben we ook twee handige handleidingen op de website hebben staan waarmee je makkelijk aan de slag kunt met Eerselvoorelkaar.

We hebben een stappenplan voor organisaties en een stappenplan voor particulieren.
Beide handleidingen zijn ook als pdf beschikbaar.
Je kunt hier de pdf downloaden voor organisaties en de pdf voor particulieren.Drie onderwerpen staan centraal in het stappenplan:

  • hoe registreer je jezelf en/of je organisatie op de website
  • hoe plaats je een hulpvraag of je hulpaanbod
  • en op welke wijze beheer je ontvangen berichten, geplaatste hulpvragen, geplaatst hulpaanbod, bedankjes & aanbevelingen, bewaarde hulpvragen en aanbod, je profiel en je instellingen

Heb je naar aanleiding daarvan nog vragen of wil je meer informatie?
Neem dan contact met ons op.


Wil je geen enkel nieuwsbericht missen?

Eerselvoorelkaar vind je ook op Facebook en Twitter!Nieuwtjes en actualiteiten over Eerselvoorelkaar, zorg, welzijn en leefbaarheid in gemeente Eersel plaatsen we vooral op onze Facebookpagina en op Twitter. Like en volg ons daar en mis niets meer!Klik op onderstaande linken of bezoek de pagina's via de facebook- en twittericoontjes die onderaan iedere pagina op deze website staan.

www.facebook.com/EerselvElkaar

www.twitter.com/EerselvElkaar