Nieuws
Extra handen voor de zorg
Help je mee? Jouw talenten kan de zorgsector nu goed gebruiken.
Je hebt het vast al gelezen in de krant. Op dit moment is de zorg in de regio door corona op diverse locaties overbelast. Ook zijn er, mede door de RIVM-richtlijnen, veel ziekmeldingen onder het zorgpersoneel. Met de inzet van extra mensen willen de 21 zorgwethouders in regio Brabant Zuidoost ervoor zorgen dat iedereen in de regio weer de zorg kan krijgen die nodig is. Met de passende naam 'Extra handen voor de zorg', vragen zij aan inwoners om ook een helpende hand te bieden. Ons team ondersteunt deze actie graag.
Om welke hulp gaat het?
Alle hulp is welkom: ondersteunen bij dagbesteding, helpen bij eetmomenten, maar ook een bemoedigend praatje of een wandeling met een cliënt. Hoe klein ook, jouw bijdrage is heel belangrijk. Want door dit soort werk uit handen te nemen, kunnen de zorgmedewerkers zich richten op andere taken.
Wie komt in aanmerking?
Iedereen die iets wil en kan doen voor de zorg is welkom. Bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers, stagiaires en mensen met een (verlopen) BIG-registratie. Maar ook gewoon inwoners die hun naasten willen helpen.
Waar kun je je aanmelden?
Dit is afhankelijk van jouw wens.
Wil je als vrijwilliger aan de slag in de zorg?
Schrijf je dan in op deze website of mail naar steunpuntvrijwilligerswerk@eersel.nl. Je kunt ook het contactformulier invullen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Bellen kan ook: we zijn iedere maandag, dinsdag en woensdag telefonisch bereikbaar tussen 9.30 uur en 12.00 uur: 0497-531304.
Goed om te weten: op dit moment staan er al veel vragen van zorgorganisaties als Zorg in Oktober, Joris Zorg en Lunet zorg op de website. Dit overzicht wijzigt geregeld, dus neem regelmatig een kijkje. Je kunt met een account op onze website direct reageren op deze vragen.
Wil je een betaalde functie in de zorg?
Heb je een zorgdiploma? Werk je op dit moment in een andere branche (bijvoorbeeld de horeca) die nu even stil ligt? Ontvang je op dit moment een uitkering? Of ben je scholier die nu even geen stageplek kan vinden? Dan kun je je aanmelden bij Transvorm; Deze organisatie coördineert vraag en aanbod van betaald werk voor personeel uit andere sectoren, uitkeringsgerechtigden en stageplekken en voor mensen met een zorgdiploma die tijdelijk willen bijspringen.
Aanmelden kan via www.extrahandenvoordezorg.nl
Horen we snel van je?
_________________________________________________
Gemeente Eersel waardeert haar mantelzorgers
In week 46 was de landelijke week van de mantelzorger. Ook voor Gemeente Eersel hét moment om alle mantelzorgers extra in het zonnetje te zetten met een mantelzorgcompliment. Alle mantelzorgers die bij de gemeente en het steunpunt mantelzorg bekend zijn, hebben post ontvangen met een kleine attentie, een dankkaart met handige tips voor mantelzorgondersteuning en een brief van het college van burgemeester en wethouders. Heb jij als mantelzorger geen post ontvangen? Neem dan even contact op met steunpunt mantelzorg van Wél!zijn de Kempen.
Je kunt het steunpunt telefonisch bereiken op werkdagen via telefoonnummer 0497-514746. Je kunt het steunpunt mantelzorg ook een e-mail sturen. En een andere optie is om tijdens kantooruren even binnen te lopen bij Wél! op de Eikenburg 2 in Eersel.
_________________________________________________
Samen tegen eenzaamheid
Van 1 tot en met 8 oktober was de landelijke Week tegen de Eenzaamheid. Een belangrijk thema; veel mensen voelen zich eenzaam, ook in onze gemeente, en de gevolgen van eenzaamheid zijn groot.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte emotionele band met anderen of je hebt minder betekenisvol contact met andere mensen dan je eigenlijk zou willen.
De behoefte aan betekenisvol contact en een sociaal netwerk is voor iedereen anders. Ook eenzaamheid ervaart iedereen op zijn eigen manier. Gevoelens van verdriet, of leegte, angst en/of zinloosheid. Eenzaamheid, zeker je langdurig eenzaam voelen, beïnvloedt je lichamelijke en psychische gezondheid en daarmee je welzijn en kwaliteit van leven. Het is dan ook belangrijk deze gevoelens serieus te nemen.
Alleen zijn of je eenzaam voelen; het is niet hetzelfde, al kan het samen vallen. Alleen zijn is een situatie; eenzaamheid een gevoel. Als je een beperkt sociaal netwerk hebt, ben je wel kwetsbaarder. Bij eventuele problemen ben je daardoor eerder aangewezen op professionele en/of vrijwillige ondersteuning door derden.
GGD Brabant-Zuidoost onderzoekt regelmatig de gezondheidssituatie en het welbevinden van inwoners in gemeente Eersel. Uit de GGD monitor 2016-2017 blijkt dat 29% van de volwassenen en 43% van de ouderen in onze gemeente zich eenzaam voelt. Onder jongeren (12-18 jaar) ligt dit percentage lager, maar wat ons betreft nog steeds te hoog: 24%.
Je kunt vaak niet aan mensen zien of ze zich eenzaam voelen en er wordt te weinig over gepraat. Eenzaamheid aanpakken begint dan ook met het onderwerp bespreekbaar maken en echt contact maken. Zeker omdat de coronaperiode ook eenzaamheidsgevoelens kan versterken.
Steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar ondersteunt bij de aanpak om eenzaamheid te verminderen. Dit doen wij samen met gemeente Eersel en diverse andere organisaties. Wethouder Beex tekende in de Week tegen de Eenzaamheid 2020 de vijf pijlers van de landelijke campagne tegen eenzaamheid. De vijf pijlers zijn de start van de lokale aanpak tegen eenzaamheid. Met deze pijlers richt de gemeente samen met lokale organisaties een duurzame aanpak in waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt in de aanpak tegen eenzaamheid.
Vanuit het steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar en Eerselvoorelkaar.nl zijn we al geruime tijd aan de slag met de aanpak tegen eenzaamheid.
Op deze website en bij het steunpunt kun je, naast vraag en aanbod van regulier vrijwilligerswerk, ook terecht voor individueel vraag en aanbod van maatjesondersteuning, gezelschap en het vinden van iemand om samen eropuit te gaan. Daarnaast vragen vrijwilligersorganisaties of zorgorganisaties hier maatjes voor hun cliënten. Ook hebben we op de website een speciale pagina over het thema eenzaamheid. De moeite waard om een kijkje te nemen!
Ook organiseert het steunpunt regelmatig acties. Zo ook tijdens de Week tegen de Eenzaamheid. Zo was er een bel-lijn via landelijke partner Nlvoorelkaar, voor mensen die behoefte hebben aan een praatje. Ook verscheen iedere dag een digitale nieuwsbrief over eenzaamheid, met informatie, tips, inspiratie, verhalen en weetjes.
En vanaf 1 oktober kun je op diverse openbare locaties in de gemeente, waaronder het gemeentehuis, gratis ansichtkaarten ophalen. Kaarten met je eigen cadeautje! Op de achterzijde van de kaart staat een waardebon voor een gezellige activiteit of handige klus, waarmee je iemand in je omgeving kunt helpen of beter kunt leren kennen. Op de kaart staan al diverse keuzes, maar misschien weet jij een betere activiteit. Daar is natuurlijk ook ruimte voor. Vul de kaart in, gooi hem in de juiste brievenbus en maak iemand in jouw omgeving én jezelf blij. Samen staan we sterker!
_________________________________________________________
Collectieve evenementenverzekering gemeente Eersel
Met ingang van 1 september 2020 heeft de gemeente Eersel een collectieve evenementenverzekering afgesloten bij Centraal Beheer om de organisatoren van evenementen te ondersteunen. Corona gooit vooralsnog roet in het eten, maar Eersel is trots op alle evenementen die de gemeente rijk is. Deze verzekering houdt de drempel zo laag mogelijk om evenementen te organiseren. De verzekering is een mooie aansluiting op de collectieve vrijwilligersverzekering die gemeente Eersel al vele jaren heeft.
De collectieve evenementenverzekering is vooral bedoeld als vangnet. Organisatoren van evenementen blijven er in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor om zich zo goed mogelijk te verzekeren. Schade wordt altijd eerst op de eigen verzekering verhaalt, maar als niet alle kosten worden vergoed dan kan een beroep worden gedaan op de aanvullende, collectieve verzekering van de gemeente. In deze zogenoemde secundaire dekking zit de aansprakelijkheid voor organisatoren, gehuurd of geleend materiaal, kasgeld, persoonlijke spullen van medewerkers, maar ook rechtsbijstand voor medewerkers van het evenement. Als er een ongeval gebeurt met één van de medewerkers van het evenement dan kan overigens wel direct een beroep worden gedaan op de collectieve verzekering.
Niet alle evenementen komen voor deze verzekering in aanmerking. De verzekering is speciaal voor organisatoren van evenementen die een maatschappelijk karakter hebben, met een maximum van 2.500 bezoekers. Risicovolle evenementen en evenementen waar meer bezoekers komen, komen hiervoor dus niet aanmerking. Evenementen kunnen de verzekering ook niet gebruiken als een evenementenvergunning is afgewezen of niet is aangevraagd terwijl dat wel vereist was. Op www.eersel.nl/collectieve-evenementenverzekering staat alle informatie over de voorwaarden, de dekking, de uitsluitingen en wat te doen bij schade. Hier is ook het schadeformulier terug te vinden.
Eerselvoorelkaar
De gemeente werkt voor deze verzekering samen met Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar. Het steunpunt zorgt ervoor dat het schadeformulier bij de verzekeraar komt. Voor meer informatie of voor vragen over de verzekering is het steunpunt telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag tussen 9.30 uur en 12.00 uur op 0497-531304. Een mailtje sturen naar steunpuntvrijwilligerswerk@eersel.nl kan natuurlijk ook.
_________________________________________________
Verdrietig nieuws
Op 22 juni ontvingen wij het verdrietige bericht dat Hans Laurense is overleden.
Hans was tot 1 januari van dit jaar vrijwilliger bij ons steunpunt vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger in hart en nieren en een betrokken en warme collega in ons team.
Hans was vanaf de eerste dag dat het steunpunt werd opgericht, in 2004, als vrijwilliger bij ons actief. Betrokken, enthousiast, een fijne dosis humor en eigenwijsheid, dat tekende Hans. Zijn jarenlange werkervaring met jonge mensen kwam goed van pas bij de maatschappelijke stages. Hij had een groot netwerk en kende veel vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in en om onze gemeente. Iedere woensdagochtend bemenste hij samen met Minie en Mariëlle het steunpunt en mede dankzij zijn ondersteuning vonden veel leerlingen een mooie stageplaats en vonden vrijwilligers bij hun passend vrijwilligerswerk.
Helaas liet zijn gezondheid hem steeds meer in de steek, en daarom besloot hij na ruim 15 jaar om te stoppen. We hebben zijn afscheid, dat samenviel met het afscheid van Wil van Herk, die net als Hans ook vanaf het begin aan het steunpunt verbonden was, goed gevierd met elkaar. Met het hele team en met de partners van Hans en Wil, hebben we met elkaar gegeten en herinneringen gedeeld. Ook hebben we als cadeau een mooi fotoboek gemaakt waarin vele mooie activiteiten en herinneringen met Hans zijn vastgelegd. Herinneringen waarvoor we dankbaar zijn en die wij blijven koesteren.
_________________________________________________________
Steunpunt vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar werkt tijdens deze coronaperiode vanuit huis voor je door
Helaas heeft het steunpunt nu geen inloopmogelijkheid, maar telefonisch en per mail zijn al je vragen welkom en geven we je graag advies en informatie.
Je kunt daarvoor iedere maandag tot en met woensdag bellen tussen 09.30 uur en 12.00 uur. Het telefoonnummer is (0497)531304. Als we in gesprek zijn of om een andere reden even niet bereikbaar zijn, wordt de telefoon doorgeschakeld naar het telefonisch informatiepunt van de gemeente (TIP). Ook kun je ons een bericht sturen. Wij zijn per e-mail bereikbaar op steunpuntvrijwilligerswerk@eersel.nl en info@eerselvoorelkaar.nl, of stuur een berichtje via het contactformulier op onze contactpagina.
________________________________________________
Coronahulp op Eerselvoorelkaar
Wil jij iemand helpen tijdens deze coronacrisis, of kun je zelf hulp gebruiken? Plaats je vraag of je hulpaanbod dan op onze speciale pagina's voor coronahulp.
Speciaal voor deze periode, waarin niets meer is wat het was, heeft het steunpunt deze webpagina’s gemaakt. Eén plek waar alle coronahulp en hulpvragen samen kunnen komen en waar je in een betrouwbare digitale omgeving met elkaar in contact kunt komen.
Daarnaast vind je alle overige vragen van vrijwilligersorganisaties en inwoners voor ondersteuning en het vrijwilligersaanbod natuurlijk ook nog op de website.
De coronahulppagina’s maken het voor jou nog eenvoudiger om op veilige en eenvoudige manier zelf hulp te vinden, of iemand te kunnen helpen die het nu zo nodig heeft.
Voor een veilig digitaal platform voor vraag en aanbod van coronahulp in de andere Kempengemeenten verwijzen we je graag naar de nieuwe website: www.nlvoorelkaar.nl/coronahulp-in-de-kempen.
Eerselvoorelkaar.nl is partner van NLvoorelkaar. Alle vragen en het aanbod van Eerselvoorelkaar kun je ook terugvinden op deze website. Dat geldt natuurlijk ook voor het onderdeel coronahulp.
Liever persoonlijk contact over je vraag of aanbod voor coronahulp?
We helpen je graag, en waar mogelijk en nodig vanzelfsprekend ook persoonlijk. Kijk voor onze bereikbaarheidsgegevens op onze contactpagina.
Overige hulpinitiatieven
Naast de mogelijkheid om je hulp aan te bieden op Eerselvoorelkaar zien wij veel mooie andere initiatieven langskomen in deze moeilijke coronatijd. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen zich willen inzetten voor een ander.
Van de snelgroeiende en drukbezochte Facebookgroep voor coronahulp in de Kempengemeenten tot buurt WhatsApp groepen die worden omgezet naar corona hulp appgroepen.
Van liters soep die worden gekookt om uit te delen tot de gezellige telefoontjes van maatjes die nu niet meer op bezoek kunnen komen bij hun vaste cliënten.
Het steunpunt wil graag deze mooie initiatieven zo goed mogelijk in kaart brengen en waar nodig delen.
Ken jij of heb jij een mooi initiatief, dan is het fijn als je dat aan het steunpunt laat weten.
Alvast bedankt!
________________________________________________
Mooi artikel in De Uitstraling met vrijwilliger Pascal
Via Eerselvoorelkaar biedt Pascal boodschappenhulp tijdens de coronaperiode. Hieronder het hele interview met foto van Pascal, maar je kunt het ook lezen in De Uitstraling van week 18, 2020.
_________________________________________________________
Ken je 't Cursushuys al?
Het Cursushuys biedt een continu aanbod van cursussen en trainingen voor mantelzorgers, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de regio.
Iedereen uit Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Reusel-De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre kan deelnemen aan de aangeboden trainingen. Voor meer informatie kun je contact op nemen met Marieke van Manen, 06-19373372 of een e-mail sturen naar mariekevanmanen@cordaadwelzijn.nl
Tip: bezoek ook de website van 't Cursushuys. Je treft daar onder andere een agenda aan van de geplande cursussen en trainingen.
_________________________________________________________
Wist je dat er ook een handige webapp voor je smartphone of tablet is?
Gebruik je Eerselvoorelkaar op je smartphone of tablet, dan kun je heel eenvoudig gebruik maken van de webapp. De webapp biedt je alle voordelen van een app: gemakkelijk, eenvoudig en snel gebruik maken van de diensten onze website. Met het voordeel dat je de app niet hoeft te downloaden in je appstore. Hoe werkt dat dan? Je bezoekt eerst vanuit je browser de website op je tablet of telefoon.
Android
1.Klik op het icoontje met de 3 puntjes, rechtsboven in het scherm.
2. Selecteer 'Toevoegen aan startscherm'.
3. Bevestig door op 'Toevoegen' te klikken.
Klaar!
Iphone
1. Klik op de knop met het pijltje midden onderaan je scherm.
2. Klik daarna op 'Zet op beginscherm'.
3. Bevestig door op 'Voeg toe' te klikken.
Klaar!
Er wordt dan een app-icoontje aangemaakt op het startscherm van de telefoon of tablet, makkelijk herkenbaar aan de groen-witte E van Eerselvoorelkaar.
Mocht je de app niet meer willen gebruiken, kun je de app op dezelfde wijze verwijderen als andere apps.
Als je een account hebt en je gebruikt Eerselvoorelkaar op smartphone of tablet, dan kun je ook pushberichten ontvangen als je wil. Berichtjes van de website en interessante vragen en aanbod worden direct naar je telefoon of tablet doorgezet (net als bij Whatsapp) zodat reageren veel gemakkelijker en sneller wordt. Pushberichten werken nog niet op alle typen telefoons en browsers. Pushberichten kun je ook weer makkelijk uitzetten, via je instellingen op je telefoon.
________________________________________________________
Dementievriendelijke gemeente Eersel
De gemeente Eersel zet zich, samen met diverse partners, in om een dementievriendelijke gemeente te worden. Een gemeente waar iedereen die dementie heeft of op andere wijze met dementie te maken heeft, zich thuis voelt en onderdeel kan blijven uitmaken van de samenleving.
Op deze website is een aparte pagina gemaakt in het menu waar je alle info vindt over Eersel als dementievriendelijke gemeente. Onze tip: neem (geregeld) een kijkje en blijf op de hoogte van alle activiteiten.
Voor meer informatie kun je terecht bij Trudy van Hoef van de gemeente Eersel. Zij is te bereiken via het telefoonnummer (0497)531376 of via het e-mailadres: t.vanhoef@eersel.nl.
________________________________________________
Presentaties en informatie over Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar
Het team van Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar promoot met veel enthousiasme de vele mogelijkheden die het steunpunt en de website Eerselvoorelkaar.nl bieden als het gaat om vrijwilligerswerk en het ondersteunen van verenigingen, organisaties, hulpvragers en aanbieders.
Naast promotiemateriaal zoals posters, folders en publicaties / persberichten hebben we ook verschillende powerpointpresentaties gemaakt, die we graag komen presenteren.
Organiseer je als (vrijwilligers)organisatie binnenkort een (jaar)vergadering of themabijeenkomst en wil je je leden of achterban informeren over vrijwilligerswerk, denk dan ook eens aan Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar en nodig ons uit!
De website Eerselvoorelkaar.nl is een handige website voor (vrijwilligers)organisaties als zij nieuwe vrijwilligers zoeken en/of willen laten zien wat ze als organisatie zelf kunnen betekenen voor bewoners. Ook biedt de website een handige gratis plek om aankondigingen en prikbordberichten te plaatsen en cursussen te promoten.
Daarnaast kun je via de website op een veilige en toegankelijke manier voor jezelf of voor een ander een vrijwilliger, hulp of maatje vinden. Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag, dan is de website de plek om je hulpaanbod bekend te maken.
Hoe het werkt, komen we je graag vertellen!
Daarnaast hebben we ook informatiemateriaal beschikbaar dat we graag ter beschikking stellen, zowel in papieren vorm als digitaal.
Neem gerust contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook mailen naar m.voermans@eersel.nl .
Wie weet tot ziens!
________________________________________________________
Wil je geen enkel nieuwsbericht missen?
Nieuwtjes en actualiteiten over Eerselvoorelkaar, zorg, welzijn en leefbaarheid in gemeente Eersel plaatsen we vooral op onze Facebookpagina en op Twitter. Like en volg ons daar en mis niets meer!
Klik op onderstaande linken of bezoek de pagina's via de facebook- en twittericoontjes die onderaan iedere pagina op deze website staan.