Direct naar de inhoud van deze pagina

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg overkomt je. Maar je kunt wel zorgen voor ondersteuning!

Wanneer ben je mantelzorger? Zorg je voor een familielid, voor je kind, je vader of moeder, voor je buurvrouw of een kennis? Dan ben je mogelijk een mantelzorger. De zorg is langdurig, kan variëren van enkele uren per week, tot dagelijkse zorg. Het kan gaan om huishoudelijke taken, om regeltaken of misschien help je wel bij het douchen, aankleden enzovoort. Het is onbetaalde zorg en je doet het omdat je een (familie-) relatie met iemand hebt.

Dagelijkse zorg voor je naaste kan zwaar zijn, zowel fysiek als emotioneel. Het blijkt vaak ingrijpender en langduriger dan verwacht, en voor velen moeilijk te combineren met werk, gezin en hobby's. Met oververmoeidheid, spanningen of mogelijk zelfs een burn-out als gevolg.

Om te voorkomen dat je eigen wereldje steeds kleiner wordt, is het belangrijk dat je zowel goed voor de ander, maar ook goed voor jezelf zorgt.

handen vasthoudenOndersteuning voor mantelzorgers

Er bestaan veel ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers in de regio. Van voorlichting en informatie, ondersteunende gesprekken met lotgenoten en deskundigen tot praktische hulp.
Zo kun je bijvoorbeeld ondersteuning zoeken bij ontmoetingsgroepen van mantelzorgers, bij het Alzheimer Cafe, bij bijeenkomsten van Parkinsonvereniging de Kempen en bij het Zondags Uitje.
Op onze activiteitenpagina wordt een deel van deze activiteiten ook nader toegelicht.

Informatie verkrijgbaar via Steunpunt Mantelzorg.

Daarnaast kun je ook terecht bij Wél Welzijn de Kempen in Eersel. Daar is het Steunpunt Mantelzorg, waar je terecht kunt voor uiteenlopende vormen van ondersteuning.

Het Steunpunt heeft vier kerntaken: informatie en advies, emotionele ondersteuning, praktische ondersteuning en belangenbehartiging. Het Steunpunt organiseert bijvoorbeeld de Mantelzorgbijeenkomsten en geeft een mantelzorgpas uit. Ook is er speciale aandacht voor jonge mantelzorgers, waar een maandelijkse bijeenkomst voor wordt georganiseerd.
Meld je aan bij het Steunpunt Mantelzorg en zij houden je op de hoogte van activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Wél Welzijn de Kempen
Eikenburg 2, 5521 HZ Eersel
Telefoon 0497-514746
info@welzijndekempen.nl


Nieuwe vrijwilligers altijd van harte welkom!

Wél Welzijn de Kempen kan daarnaast vrijwel altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, die mantelzorgers willen ondersteunen. Geregeld staat daarvoor een vacature op Eerselvoorelkaar. Meestal is een halve dag per week al voldoende, daar kun je echt al iemand mee helpen.

Voor meer informatie kun je natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met Wél Welzijn de Kempen, tel. 0497-514746. Of kijk op de website www.welzijndekempen.nl

Vrijwilligers gezocht1

Zelf ondersteuning zoeken via Eerselvoorelkaar

Misschien heb je er nog niet aan gedacht, maar het is goed om te weten dat je via deze website, Eerselvoorelkaar, ook je vraag kwijt kunt voor praktische ondersteuning door een vrijwilliger, of een maatje kunt vinden met wie je kunt praten. Kijk daarvoor eens bij het hulpaanbod of plaats je eigen hulpvraag op de website. Daarmee kun je zelf een bij jou en jouw situatie passende vrijwilliger vinden.
Voor je aan de slag kunt, is het wel nodig om een profiel aan te maken, waarna je kunt inloggen op de website. Zie hiervoor ook de pagina hoe werkt het.
Heb je hier vragen over, dan helpen we je graag. Neem gerust contact op voor een persoonlijke afspraak of andere vorm van ondersteuning.


Interessante links...

En natuurlijk zijn meer websites en organisaties die interessant kunnen zijn voor jou, zoals:

https://mantelzorg.nl (voorheen Mezzo)

https://www.regelhulp.nl/

https://www.werkenmantelzorg.nl/

https://www.bmzm.nl

Kijk ook eens op onze pagina interessante links en de pagina Sociale kaart Eersel. Een makkelijke manier om meer te weten te komen over andere organisaties die in de gemeente actief zijn, zowel vrijwillig als professioneel. Daar zijn wellicht ook organisaties bij die jou op een passende manier kunnen ondersteunen.

Je staat er niet alleen voor!