Direct naar de inhoud van deze pagina

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg overkomt je. Maar je kunt wel zorgen voor ondersteuning!

Wanneer ben je mantelzorger? Zorg je voor een familielid, voor je kind, je vader of moeder, voor je buurvrouw of een kennis? Dan ben je mogelijk een mantelzorger. De zorg is langdurig, kan variƫren van enkele uren per week, tot dagelijkse zorg. Het kan gaan om huishoudelijke taken, om regeltaken of misschien help je wel bij het douchen, aankleden enzovoort.

Als mantelzorger geef je meer steun dan de gebruikelijke zorg die mensen elkaar geven.
De waardering die je krijgt, als je voor een ander zorgt, maakt jouw inzet de moeite waard. Maar een zorgtaak kan ook zwaar zijn.
Het blijkt vaak ingrijpender en langduriger dan verwacht, en voor velen moeilijk te combineren met werk, gezin en hobby's. Met oververmoeidheid of spanningen als mogelijk gevolg.

Om te voorkomen dat je eigen wereldje steeds kleiner wordt, is het belangrijk dat je zowel goed voor de ander als voor jezelf zorgt.

Ondersteuning voor mantelzorgers
Er bestaan veel ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers in de regio. Van voorlichting en informatie, ondersteunende gesprekken met lotgenoten en deskundigen tot praktische hulp.
Zo kun je bijvoorbeeld ondersteuning zoeken:

Via Eerselvoorelkaar
Misschien heb je er nog niet aan gedacht, maar het is goed om te weten dat je via deze website, Eerselvoorelkaar, ook je vraag kwijt kunt voor praktische ondersteuning door een vrijwilliger, of een maatje kunt vinden met wie je kunt praten. Kijk daarvoor eens bij het hulpaanbod of plaats je eigen hulpvraag op de website. Daarmee kun je zelf een bij jou en jouw situatie passende vrijwilliger vinden.
Voor je aan de slag kunt, moet je wel even een profiel aanmaken, waarna je kunt inloggen op de website. Zie hiervoor ook de pagina hoe werkt het.
Heb je hier vragen over, dan helpen we je graag. Neem gerust contact op.

Via Steunpunt Mantelzorg
Daarnaast kun je ook terecht bij GOW Welzijnswerk in Eersel. Daar is het Steunpunt Mantelzorg, waar je terecht kunt voor uiteenlopende vormen van ondersteuning.
Het Steunpunt heeft vier kerntaken: informatie en advies, emotionele ondersteuning, praktische ondersteuning en belangenbehartiging. Het Steunpunt organiseert bijvoorbeeld de Mantelzorginloop en geeft een mantelzorgpas uit. Ook is er speciale aandacht voor jonge mantelzorgers.

Meld je aan bij het Steunpunt Mantelzorg en zij houden je op de hoogte van activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Dit kan via GOW Welzijnswerk.

Eikenburg 2, 5521 HZ Eersel
Telefoon 0497-514746
info@gowwelzijnswerk.nl

Nieuwe vrijwilligers altijd van harte welkom!

GOW Welzijnswerk kan daarnaast vrijwel altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, die mantelzorgers willen ondersteunen. Geregeld staat daarvoor een vacature op Eerselvoorelkaar. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met GOW Welzijnswerk als je dit zou willen doen.

Interessante links...
Daarnaast wijzen we je graag op de website www.mantelzorgdekempen.nl. En natuurlijk zijn meer websites en organisaties die interessant kunnen zijn voor jou, zoals de website van Mezzo. Kijk daarvoor eens op onze pagina interessante links en de pagina Sociale kaart Eersel. Een makkelijke manier om meer te weten te komen over andere organisaties die in de gemeente actief zijn, zowel vrijwillig als professioneel. Daar zijn wellicht ook organisaties bij die jou op een passende manier kunnen ondersteunen.