Joeps hart voor DES
“Vanaf het begin voel ik me thuis bij de vereniging. Ik vind het heel fijn dat samen sporten, hardlopen in het bijzonder, en het samen zijn hier op zo’n mooie manier bij elkaar komen,” vertelt Joep Sterrenburg, 47 jaar, uit Eersel. Sinds 2015 is hij lid van atletiekvereniging DES in Eersel. En niet alleen is hij een enthousiaste loper, ook is hij bij deze mooie vereniging met veel enthousiasme actief als vrijwilliger.
En na dit interview begrijpen wij helemaal waarom!
Trainen met een doel
Joep werkt als thuiszorgverpleegkundige bij het specialistische VTT-team van Zuidzorg. Samen met zijn collega’s biedt hij ziekenhuiszorg thuis. “Het gaat in mijn werk om complexe medische handelingen, vaak gericht op palliatieve zorg of hoogcomplexe zorg waarvoor je anders naar het ziekenhuis zou moeten,” legt Joep uit. “Een prachtige baan die helemaal bij me past.” Daarvoor werkte hij in het ziekenhuis als verpleegkundige. In die periode, “volgens mij was het in 2015”, stond er in weekblad De Hint een berichtje van DES over gerichte hardlooptraining. “Oftewel, trainen met een doel. Dat sprak me aan. Ik sloot me aan bij één van de loopgroepen van DES en trainde daar voor de Tilburg Ten Miles en de halve marathon van Eindhoven.” Na een jaar werd ook zijn oudste zoon lid. Hij zag zijn vader geregeld hardlopen en dat werkte aanstekelijk, vertelt Joep. Ook hij wilde rennen. “En leuk! Ook mijn jongste zoon werd een jaar of twee later lid, en ze zijn allebei nog steeds heel enthousiast!”
VERENIGING VOOR ALLE LEEFTIJDEN
We horen graag van Joep meer over de atletiekvereniging. “DES, opgericht in 1962, heeft ongeveer 250 leden. De jongste leden zijn een jaar of 5 en het oudste lid is denk ik wel 90 jaar. We organiseren veel verschillende activiteiten.
Van jeugdtrainingen in diverse atletiekonderdelen tot hardloopgroepen en Senioren- en Mastersatletiek.
Voor leden die niet meer willen hardlopen maar wel actief willen blijven, zijn er wandel- en Nordic Walking groepen.
Veel mensen kennen onze vereniging ook van de evenementen die we organiseren. Zoals de jaarlijkse Parelrun in Eersel, waar zowel kinderen als volwassenen aan deelnemen. Ook topatleten doen hieraan mee, en afgelopen jaar werd een inclusief element toegevoegd waardoor ook rolstoelgebruikers konden deelnemen. Dit jaar ligt de focus nog meer op inclusiviteit. Daarnaast organiseert DES de Dieprijtcross en het NK-Cross ‘23/24 op het E3-Strand in samenwerking met Veldhoven en Eindhoven.”
We zijn onder de indruk van de grote diversiteit aan activiteiten waarmee ze alle leeftijden bereiken. En dat allemaal met een relatief klein team vrijwilligers.
hart voor de club
Van alleen lid zijn naar lid én vrijwilliger zijn bij DES
“Ja, zo gaat dat. Eerst ben je regulier lid, maar dan zie je dat de vereniging bij evenementen extra handen kan gebruiken, en dan help je natuurlijk mee. Zo zit ik in elkaar.” En daar bleef het niet bij. Ook bij de bostrainingen ging hij aan de slag. "We starten vanaf de trimbaan in Eersel en gaan 1,5 uur het bos in om te sporten. Eerst was ik hulpouder, maar in de loop van de tijd ben ik zelf bostraining gaan geven.” En naast de bostraining kwamen er andere activiteiten. “Ik doe op dit moment onder andere een stuk van de PR en ben daarnaast algemeen bestuurslid geworden.”
KRACHTEN EN KANSEN
“Het sociale aspect, de gezelligheid en het groepsgevoel zijn een grote kracht van DES,” vertelt Joep. “Er is echt een verenigingsgevoel. Omdat de vereniging relatief klein is, zijn de lijntjes kort en hebben we veel enthousiaste vrijwilligers.
Op dit moment werken we onder andere samen aan het opknappen van het clubgebouw,” vertelt Joep. “Maar we hebben ook uitdagingen. Je hebt het misschien al wel in de krant gelezen, maar onze accommodatie, en dan bedoel ik niet alleen het clubgebouw, maar ook het atletiekterrein zelf, is verouderd. We zijn één van de laatste gemeenten in Nederland met een grasbaan in plaats van een kunststofbaan. Een betere baan en faciliteiten zouden ons helpen bij het trainen van jeugd en volwassenen. En we kunnen hiermee atleten aantrekken én behouden die op een hoger niveau hun sport willen kunnen beoefenen dan nu in Eersel mogelijk is.”
Toegankelijke accommodatie
Joep vervolgt; “We willen op de lange termijn een nieuwe atletiekbaan die toegankelijk is voor iedereen in en om gemeente Eersel. Dus naast atletiek voor onze huidige doelgroepen, willen we ook graag een plek worden waar sport voor iedereen bereikbaar is, met of zonder beperking. En onderwijs- en zorgorganisaties helpt het ook als er een goede atletiekaccommodatie is. Daarom hebben we bij de gemeente de vraag neergelegd om ons te helpen zodat deze nieuwe baan kan worden gemaakt. Een spannend proces!”
Ook aan de slag bij DES?
Extra handen gezocht
Een andere uitdaging waar veel verenigingen, waaronder DES, mee te maken hebben, is het werven van nieuwe vrijwilligers. “We hebben een heel fijn team vrijwilligers, maar we merken wel dat een deel van de vrijwilligers wat ouder wordt, en niet altijd meer zin, tijd of de mogelijkheid heeft om grote evenementen te organiseren of intensief te helpen bij de activiteiten binnen de vereniging en het onderhoud van onze accommodatie. En al kunnen we geen grote evenementen op eigen terrein organiseren, we zijn wel actief bij evenementen in de regio zoals onze eigen Parelrun, de marathon van Eindhoven en het NK Cross op het E3-strand. En als we straks onze voorzieningen vernieuwd hebben, zoeken we natuurlijk ook hulp bij het onderhoud én de trainingen en wedstrijden die we daar organiseren."
OP ZOEK NAAR GEZELLIG EN SPORTIEF VRIJWILLIGERSWERK?
"Kortom, we kunnen voor verschillende onderdelen binnen de vereniging extra handen gebruiken. Het mooiste is het natuurlijk als leden zelf naast lid zijn, ook willen helpen. En we doen die oproep ook aan de ouders van jeugdleden. Maar dat blijkt nu nog niet voldoende. Daarom zoeken we ook daarbuiten naar versterking van ons team vrijwilligers. Zo kwamen we ook bij jullie steunpunt vrijwilligerswerk uit. We plaatsten via jullie website Eerselvoorelkaar.nl eerder al een oproep voor een trainer voor de hardloopgroepen. En dat werkte! We maakten een hele goede match met een trainer."
"Op dit moment staan er ook verschillende vragen van ons op de site, maar helaas nog zonder respons. Maar wie weet verandert dat binnenkort. We vinden het heel belangrijk om die versterking te vinden. Zo kunnen andere vrijwilligers als ze dat willen een stapje terug doen. Het is in ieder geval voor mensen die belangstelling hebben, goed om te weten dat we heel graag kennismaken en mensen de kans willen geven om kennis te maken met de vereniging en onze activiteiten. Samen kijken of onze vereniging iets voor je is, en wat voor vrijwilligersactiviteiten bij je passen. Er is echt van alles te doen!”
ALTIJD IETS DAT BIJ JOU PAST!
Na dit bevlogen en enthousiaste verhaal van Joep kunnen wij natuurlijk niet anders dan nog maar eens extra aandacht vragen voor de vragen die deze mooie sportvereniging op Eerselvoorelkaar heeft staan. Je vindt ze via de groene button.
Vrijwilligerswerk atletiekvereniging DES
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Joep. Dat kan rechtstreeks door te reageren op één van de vacatures,
via ons steunpunt en natuurlijk via de website van atletiekvereniging DES.
De Kanjers van Play Festival
De kanjers van Play De vrijwilligers van Play, kanjers met een missie!Ken je Play Festival in Eersel? De organisatoren beschrijven het festival op hun website als ‘Hét ontdekkingsfestival van de Kempen! Een festival voor jong en oud, laagdrempelig, voor ieder wat wils én gratis toegankelijk.’En dit jaar viert de festivalorganisatie een mooi jubileum! Op 10 en 11 mei 2024 vindt de 10e editie van dit unieke festival plaats op het Gildeterrein in Eersel. Eén van de bijzondere dingen aan PLAY: het wordt ieder jaar georganiseerd én uitgevoerd door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Mooie missieWe gaan dan ook graag in gesprek met een paar van deze enthousiastelingen, en we komen er al snel achter dat PLAY niet zomaar een feestje is. De organisatoren hebben een missie! De kracht van samenwerken, daar gaat PLAY voor!We spreken Lisa (24), Floor (17), Kirsten (15), Sara (17) en Anouk (24). Deze vijf jonge dames blijken niet alleen actief bij PLAY te zijn, maar zijn ook vrijwilliger bij andere verenigingen in Eersel. Lisa, Floor, Kirsten, Sara en Anouk zijn ook actief bij dansvereniging Let’s Dance. En Floor en Sara zijn lid én staflid bij Scouting Eersel.Beide verenigingen zijn, naast veel andere lokale verenigingen ook tijdens het festival actief. Zo verzorgt Let’s Dance leuke workshops en vaak ook een verrassende flashmob. “Het is voor onze leden een hele leuke dag. De meesten kijken al lange tijd uit naar het festival en PLAY geeft daarnaast ook de mogelijkheid om ons, als vereniging, te laten zien aan publiek”, vertellen Lisa, Floor, Kirsten en Anouk. “En onze leden van Scouting Eersel nemen een deel van de op- en afbouw van het festival voor hun rekening. De kleine vergoeding die we als scoutingvereniging ontvangen wordt gebruikt voor het zomerkamp”, geven Sara en Floor aan. De kracht van samenwerken Samenwerken, samenwerken, samenwerkenEn zo zijn er nog veel meer mooie samenwerkingen. Van de plaatselijke sportschool die een sportieve activiteit organiseert tot een dagbesteding die vorig jaar voorafgaand aan het festival al aan de slag ging met mooie versieringen voor het festival.De vijf dames vertellen enthousiast dat het festival zo inclusief mogelijk wordt georganiseerd. Iedereen is welkom én PLAY staat open voor en zoekt ook actief de samenwerking op met verenigingen, (zorg)organisaties, bedrijven én natuurlijk met jou als bezoeker.Ook Kempen-breed is er een mooie afspraak gemaakt met de organisatoren van het Totaalfestival in Bladel, dat van 23 juli tot 28 juli plaatsvindt. Tijdens een bardienst van hun festival worden door de organisatoren van het andere festival een bardienst overgenomen, zodat de organisatoren ook zelf kunnen genieten van hun inspanningen! Een mooie win-win situatie. Passie bij let's danceNaast hun activiteiten voor PLAY zijn Lisa, Floor, Kirsten, Sara en Anouk al jaren lid van Let’s Dance. Ook zijn ze er actief als vrijwilliger, ze dansen, geven training of nemen deel aan bestuur. Daarnaast vinden ze nog tijd om ook zelf te dansen.Als we vragen wat hen beweegt om met zoveel enthousiasme dit vrijwilligerswerk te doen, zegt Lisa: “Ik ben al lang lid van Let’s Dance en geniet enorm van het trainen van de jeugd, hen iets leren en te zien groeien.” Floor wil later docent worden. Ze geniet van haar vrijwilligerswerk, en ziet het ook als een mooie opstap naar een docentenopleiding. Kirsten ervaart het ook op die manier, zij zou ook graag docent worden. Zij vertelt: “Dansen is mijn passie. Als kind keek ik vol bewondering naar mijn dansjuf en nu mag ik zelf meiden trainen en laten leren!”Anouk zit bij stichting Robfest, de vrijwilligersorganisatie die verantwoordelijk is voor de organisatie van PLAY. Eerder was zij ook al actief bij Let’s Dance. Via haar opleiding kwam ze bij PLAY terecht en werd daarna gevraagd of ze zin had om aan te sluiten bij de organisatie. “Dat sprak me aan, en ik heb hier tot dusver nog geen seconde spijt van gehad! Ik zie een grote meerwaarde in kunnen bijdragen als vrijwilliger, en persoonlijk levert het me ook veel op. Dit vrijwilligerswerk is een mooie toevoeging aan mijn CV. Ik heb al diverse keren complimenten gehad over mijn inzet als vrijwilliger voor diverse organisaties. Ik denk dat het me ook kan helpen in een opstap naar een baan.” Gezelligheid bij Scouting EerselFloor en Sara zijn samen met een groepje andere vrijwilligers leiding bij de Kaboutergroep van Scouting Eersel. De Kabouters zijn meiden tussen de 7 en 11 jaar. Iedere zaterdagochtend organiseren ze leuke programma’s en activiteiten. En natuurlijk gaan ze ook op weekend en organiseren ze jaarlijks een fantastisch zomerkamp voor de jonge meiden. “Wat ons bindt aan scouting is de gezelligheid, het fijne contact met de kinderen en bovenal de mogelijkheid om leiding te geven”, vertellen Sara en Floor. De scouting biedt hun ook een andere meerwaarde: “Samen zijn we niet alleen leiding, maar ook vrienden van elkaar.”De dames treffen elkaar ook op vrijdagavond in een café op de Markt. Een deel van de leiding werkt daar ook. “Bij het werken op vrijdag in het café wordt het nog wel eens laat, maar ’s ochtends om 9.00 uur ben ik weer paraat bij de scouting. Het voelt beslist niet als opoffering, ik word er juist blij van.” zegt Sara. Dit vrijwilligerswerk is een mooie toevoeging aan mijn CV. Vrijwilligerswerk is meedoen en nog veel meerHet is wel duidelijk, voor de dames die we spreken, hoort hun vrijwilligerswerk erbij. Zij zouden het voor geen goud willen missen. Het brengt hen sociaal contact, saamhorigheid, een gezamenlijk doel en vooral vriendschap.En zoals ze zelf ook aangeven; “Verenigingen en ook een festival als PLAY kunnen niet draaien zonder de inzet van vrijwilligers. PLAY is een fantastisch drempelloos evenement voor iedereen. Vrijwilligers komen vaak op eigen initiatief, je hulp is altijd welkom. Dus voel je welkom om een handje te komen helpen en hoor bij de club!”En Lisa sluit daarbij het interview af met de boodschap “Meedoen geeft je zelfvertrouwen. Je bent van waarde en het levert je heel veel op!”. Beter hadden wij het niet kunnen verwoorden! OOK VRIJWILLIGER WORDEN BIJ PLAY?Meer informatie over PLAY is te vinden op de website van Play. Daar vind je ook een handig overzicht van de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen voor het festival. Van opbouwen en muntverkoop tot helpen bij de kinderactiviteiten of zorgen voor een fijne sfeer op het festival. Ook hier geldt; voor elk wat wils! Website Play vrijwilligerswerk bij Play
Lees het verhaal