Direct naar de inhoud van deze pagina

De kanjers van Oktober

Juist dat contact met de bewoners is zo mooi!

"Ik word blij als ik zie dat mijn bewoners blij zijn!"

Deze woorden komen van Coreline, 28 jaar, uit Eersel. Zij is al bijna 11 jaar actief als vrijwilliger bij Oktober, voorheen RSZK. "En al die jaren heb ik nog geen baaldag gehad", vertelt ze enthousiast. Annet Kruijssen, vrijwilligerscoördinator bij Oktober, bevestigt dat met een grote glimlach. "Dat klopt helemaal! Coreline is altijd vrolijk!"

Onder de indruk

We zitten met z'n drieën in een kantoortje van Oktober Kerkebogten. Ik heb al snel door dat dit een heel bijzonder gesprek gaat worden. Bijzonder, omdat ik direct onder de indruk ben van de enthousiaste uitstraling en de bevlogenheid van Coreline. Maar ook omdat het toch iedere keer weer speciaal is om te zien hoe grote organisaties als Oktober functioneren. Met de inzet van vele professionele krachten en gemotiveerde vrijwilligers zorgen zij ervoor dat hun (veelal oudere) bewoners prettig wonen, zo lang mogelijk actief kunnen zijn en goed worden verzorgd.

Annet vertelt bevlogen over Oktober. Kempenbreed bieden zij zorg in woonzorgcentra, een hospice, revalidatiecentrum, zorgboerderij en leveren zij zorg en diensten aan huis. Bijna 1000 vrijwilligers zijn actief in de regio.

Annet en haar collega Macha zijn er samen als vrijwilligerscoördinator verantwoordelijk voor dat alle vacatures voor vrijwilligerswerk worden ingevuld door de juiste vrijwilligers. Een pittige klus!

"Gelukkig zijn op alle afdelingen waar vrijwilligers werken, contactpersonen voor de vrijwilligers zelf en voor ons." "De lijntjes blijven daardoor kort", vertelt Annet.

Geen dag is hetzelfde!

Juist dat contact is zo leuk

Coreline kwam 13 jaar geleden via een stage bij RSZK terecht. Eerst aan de slag bij de Wiekenborg en de dagopvang in de Koperwiek. Direct na de opening van Kerkebogten is Coreline vrijwilligerswerk gaan doen op het Gebint. De eerste jaren was Coreline vrijwilliger in een gesloten groep (kleinschalig wonen) met zwaar dementerende ouderen. Een paar jaar geleden maakte ze de overstap naar een open groep. Vier dagen in de week is Coreline daar te vinden. "Er wonen negen bewoners in onze groep. Drie heren en zes dames. De oudste is net 100 geworden en de jongste is 72 jaar", vertelt Coreline. "Ik ken alle bewoners goed. Ook hun families, die er vaak op bezoek komen. En juist dat contact is zo leuk! Ik geniet van de gesprekken met mijn bewoners. Ze zijn heel direct. Dat levert mooie uitspraken op, waar ik vaak om kan lachen."

Op mijn vraag wat Coreline het leukste vindt aan haar vrijwilligerswerk, krijg ik van haar een mooi antwoord. "Ik vind alles leuk! De mensen, het een-op-een contact. Maar ook, hoe gek het misschien ook klinkt, de huishoudelijke klusjes. Samen met de bewoners de maaltijd klaarmaken bijvoorbeeld, of wat opruimen. Die afwisseling is belangrijk voor mij. Van iets praktisch doen of regelen, tot een koffietje drinken met de bewoners en met hun over hun kinderen en kleinkinderen kletsen. Ik lees de krant voor, doe spelletjes of ga samen met hun naar een muziekactiviteit. Ook doe ik samen met hun bewegingsactiviteiten, zoals met de bal overgooien naar elkaar. Een andere bijzondere activiteit is ons wekelijks bezoek aan de stilteruimte (kapel) in het gebouw. Dan nemen we de tijd om te bezinnen, een liedje te zingen, weesgegroetje te doen of een kaarsje aan te steken. Mirjam, de geestelijk verzorgster, begeleidt ons hierin. De meeste bewoners gaan iedere woensdag mee. Al zit er een duidelijk ritme in een dag, geen dag is hetzelfde. het is heel dankbaar werk, en ik voel me ook echt gewaardeerd. Dit is dan ook iets wat ik echt nog jaren wil doen!". En met twinkels in haar ogen zegt Coreline erachter aan: "Oh ja...en had ik ook al verteld dat ik op vrijdag in de bakkerij op het Areven aan de slag ben als vrijwilliger? We maken er heerlijke taarten!" Ik ben er even stil van en denk alleen maar: wat een topper is Coreline!

Uiteenlopende activiteiten bij RSZK

Op mijn vraag hoe het contact verloopt met andere vrijwilligers en de medewerkers van Oktober, vertelt Coreline dat ze meestal met anderen op de groep staat. "Dat is heel gezellig! Ook de samenwerking met de medewerkers van Oktober is fijn. Zowel in de groep als met zorgmanager Jeanet. Heel gemoedelijk. We gunnen het elkaar. Ik kan ook altijd bij de begeleiding terecht als ik een vraag heb of ergens mee zit. En wat voor mij goed werkt: ik weet heel goed wat mijn verantwoordelijkheid en grens is als vrijwilliger. Ik scheid privé en mijn vrijwilligerswerk heel goed. Maar zodra ik op m'n fiets zit maandagochtend, dan denk ik al: hoe zou het met die mevrouw of meneer gaan? Of ik ben benieuwd wat ze in het weekend hebben gedaan. En je ziet dat de bewoners het ook fijn vinden als ik er weer ben. Ik ben een vast gezicht in de groep voor hun. Dat geeft hun ook houvast".

Annet vertelt dat dit inderdaad belangrijk is voor de meeste bewoners. "We hebben heel uiteenlopende activiteiten waar we de hulp van vrijwilligers bij inzetten. Het is voor de bewoners fijn als ze de vrijwilligers goed kennen. En nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Bij welzijnsactiviteiten, zoals bewegen, wandelen, kienen en dagactiviteiten. Maar ook bij de horeca bijvoorbeeld, of als maatje. Dan word je een-op-een gekoppeld aan een bewoner.

Drempel? Probeer het gewoon!

We proberen de goede match te maken

Toch lijkt de drempel voor veel bewoners hoog om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Coreline denkt dat ze weet waardoor dat komt. "Mensen weten niet wat ze kunnen verwachten, en zetten dus die stap niet. Ik denk dan: probeer het gewoon! Ga praten met Annet, loopt een dag mee!"

Annet vult aan: "gelukkig melden steeds meer jonge vrijwilligers zich aan, of mensen die even tussen twee banen zitten. Een ander fenomeen, wat we ook toejuichen, is dat er vrijwilligers op projectbasis aan de slag gaan. Bijvoorbeeld een muziekactiviteit organiseren. Iets met een begin en een einde en een duidelijk resultaat. Dat soort initiatieven zijn van harte welkom. Als vrijwilligerscoördinatoren hopen we potentiële vrijwilligers echt iets terug kunnen geven als ze hier aan de slag gaan. We zijn zo trots op Coreline en op alle andere vrijwilligers die zich belangeloos inzetten! We gaan er dan ook voor dat vrijwilligers voldoening uit hun vrijwilligerswerk halen, sociale contacten opdoen en echt iets kunnen betekenen voor anderen. We proberen daarbij altijd de goede match te maken. Wat past bij jouw vragen en behoeften als vrijwilliger? Maar we vragen er ook wat voor terug, want we willen ook het beste voor onze cliënten. Daarom hebben we voor iedere vacature een profiel, waarin bijvoorbeeld staat wat je praktisch moet kunnen, of wat voor vaardigheden handig en/of nodig zijn. Juist door aandacht te besteden aan allebei de kanten van het verhaal, maak je de goede match!"

Match via Eerselvoorelkaar

Op mijn vraag hoe Oktober aan voldoende vrijwilligers komt, vertelt Annet: "We werven onze vrijwilligers op allerlei manieren, en mond op mond reclame werkt nog altijd het beste. Wat gelukkig ook goed werkt, is de website www.eerselvoorelkaar.nl. Dat bevalt goed. We hebben al diverse matches gemaakt via de site. We hebben op dit moment weer veel vacatures op de site staan, dus we hopen dat nog meer mensen zich als vrijwilliger aanmelden op de website en de weg gaan vinden naar ons."

Dat hopen wij natuurlijk ook! Alle vacatures van Oktober vind je via de volgende link:

https://www.eerselvoorelkaar.nl/organisatie-profiel/oktober/laatst-geplaatste-hulpvragen

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen