Direct naar de inhoud van deze pagina

Helpen?

Er zijn veel kleine en grotere dingen, waarmee je een bijdrage levert aan een dementievriendelijke gemeente.

Een paar voorbeelden hebben we hier op een rij gezet:

  • Als sport-, cultuur- of muziekvereniging kun je speciale activiteiten met deskundige begeleiding organiseren en door kleine aanpassingen ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk lid kunnen blijven.
  • Winkeliers, banken, scholen kunnen hun medewerkers en leerlingen trainen in het herkennen van mensen met dementie en daar op een positieve, respectvolle manier mee omgaan.
  • Als werkgever, vriend, collega van een mantelzorger kun je hem of haar met simpele dingen ondersteunen: belangstelling en aandacht, zorgverlof, iets van hem overnemen, een gezamenlijke activiteit.
  • Iedereen kan zijn kennis vergroten door een informatieavond, themabijeenkomst, ontmoeting en activiteit te organiseren of te bezoeken. Meer informatie over activiteiten vind je ook op de activiteitenpagina.
Bibliotheek de Kempen heeft veel info over dementie en een dementheek

De bibliotheek heeft veel materialen over het thema dementie. In de bibliotheek van Bladel is daarvoor speciaal de dementheek ingericht. De dementheek is er voor volwassenen met geheugenproblemen, voor mensen met dementie die thuis wonen, en voor dementerenden die in zorginstellingen wonen. Maar de dementheek is ook waardevol voor mantelzorgers, vrijwilligers en beroepskrachten die werken met en voor dementerenden.

Materialen:
In de dementheek staan boeken over geheugenproblemen, over zorg voor dementerenden en (foto)boeken over vroeger, met onderwerpen die herinneringen oproepen. Daarnaast staan er herinneringskoffers vol herkenbare spulletjes, waarmee contact maken gemakkelijker wordt.

Tijdens de openingsuren zijn altijd deskundige medewerkers aanwezig. Zij bieden informatie en advies, en helpen bij het vinden van geschikt (lees)materiaal. Je hoeft niet naar de dementheek in Bladel toe te komen, om materialen over dementie te lenen. Je kunt de materialen online reserveren en vervolgens afhalen bij een bibliotheekvestiging of afhaalpunt naar keuze.

Ook in de bibliotheek van Eersel is veel informatie te vinden en kan ook de zogenaamde "herinneringskoffer" worden geleend.
Loop gerust eens binnen bij de bibliotheek om je te laten informeren of kijk op de website van Bibliotheek de Kempen.


10 omgangstips

In de praktijk is het niet altijd eenvoudig om op een goede en constructieve manier om te gaan met een naaste met (beginnende) dementie. Daarom nog een paar handige tips op een rij.

1. Bied veiligheid door vriendelijk en geduldig te zijn.

2. Praat rustig, duidelijk en langzaam. Gebruik korte zinnen en eenvoudige vragen. Vermijd waarom vragen.

3. Kijk goed of u wordt begrepen; maak oogcontact en blijf op ooghoogte.

4. Vermijd correcties en vragen waarbij iemand uit zijn recente verleden moet putten.

5. Negeer mensen in gesprekken niet. Betrek ze in het gesprek of de activiteit.

6. Zeg wat u gaat doen.

7. Wees bemoedigend in uw contact. Wijs mensen niet op hun beperkingen maar benadruk wat wel goed gaat.

8. Vat kritiek en boosheid niet meteen persoonlijk op.

9. Wees flexibel, bekijk per situatie wat u het beste kunt doen voor een persoon met dementie.

10. Overweeg het informeren van partner, familie, vrienden of huisarts.


Praktische hulpmiddelengids voor mensen met dementie die thuis wonen

De gemeente Amsterdam heeft een praktische hulpmiddelen gids gemaakt, die je kan helpen om makkelijker en plezieriger zelfstandig te blijven wonen.
De hulpmiddelengids 'Handig bij zelfstandig' biedt een heel goed overzicht van alle aanpassingen die je zelf in huis kunt doen en de hulpmiddelen die je aan kunt schaffen om met (beginnende) dementie veilig en zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Ook gewoon 'om de hoek' verkrijgbaar

Het bijzondere aan deze hulpmiddelengids is dat de aangereikte oplossingen heel toegankelijk zijn. Niet alleen de duurdere, speciale, aanpassingen komen onder de aandacht, maar ook hulpmiddelen die je gewoon bij de plaatselijke bouwmarkt of elektronicazaak kunt aanschaffen.

Over elk hulpmiddel wordt begrijpelijke informatie gegeven; hoe werkt het, wat kost het ongeveer en waar kun je het voor gebruiken?

De gids is ingedeeld aan de hand van ruimtes in het huis; slaapkamer, keuken enz.

Voor wie is de gids bedoeld?
De gids is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar omgeving te maken heeft met iemand met dementie. Dit kunnen hulp- en zorgverleners en ondersteuners van mantelzorgers zijn maar de gids is ook voor mantelzorgers een goed hulpmiddel om idee├źn te doen.

Je kunt de gids downloaden via de link:
http://www.innovatiekringdementie.nl/a-346/praktische-hulpmiddelengids-voor-mensen-met-dementie-die-thuis-wonen

Contact

Heb je zelf tips, voorbeelden of wil je hierin een bijdrage leveren, maar je kunt hierbij nog hulp of advies gebruiken, neem dan contact op met Trudy van Hoef van gemeente Eersel.

Zij is telefonisch bereikbaar (telefoonnummer 0497-531376) of per e-mail: t.vanhoef@eersel.nl.