Direct naar de inhoud van deze pagina

Activiteiten

Er worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd voor bewoners met dementie, hun naasten en belangstellenden. Hieronder lichten we een paar van deze activiteiten toe.
Ook worden de activiteiten aangekondigd op onze Facebookpagina en op Twitter.

Op 16 november gratis voorstelling 'Het gebroken licht van Troost' van Toneelgroep Koffie Verkeerd in gemeenschapshuis de Leenhoef in Knegsel

"Maarten toch…" verzucht Esther meer dan eens. De zorg voor haar dementerende man valt haar steeds zwaarder. Zelf is ze ook de jongste niet meer. En dat Maarten verslechtert is niet meer te ontkennen.

Schoondochter Greet is er stellig over: vader moet naar een verpleeghuis, met precies op tijd zijn natje en droogje. Dat is het beste voor vader. En ook voor Esther, die eens voor zichzelf moet kiezen.
Wanneer dochter Lara op bezoek komt, wordt de waarheid pijnlijk duidelijk. Ze is lang niet meer thuis geweest. En ach, iedereen vergeet toch wel eens iets? Dat is heel normaal bij oudere mensen!

Terwijl de vrouwen elkaar met hun waarheid confronteren, geniet Maarten van zijn licht van Troost. Een voorstelling over de wereld van dementie. Over acceptatie en troost, over twijfel en houvast.


toneelgroep koffie verkeerdToneelgroep Koffie Verkeerd
Koffie Verkeerd streeft er naar om in haar stukken een thematiek te vinden die (ook) in de huidige tijd speelt.
In 'Het gebroken licht van Troost' is die thematiek actueler dan ooit.
De mantelzorg van een dementerende (schoon-)vader en echtgenoot zal voor velen een onderwerp vol herkenning zijn. Soms pijnlijke herinneringen, soms prachtige.
'Het gebroken licht van Troost' is niet alleen een verhaal van Maarten, maar van velen van ons.

Meer info: www.toneelkoffieverkeerd.nl

Wanneer? Donderdag 16 november 2017.

Waar?
In gemeenschapshuis De Leenhoef, Steenselseweg 8 in Knegsel. Aanvang voorstelling is om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Ontvangst met koffie en thee.
De entree is gratis.

De organisatie is in handen van het GOW Welzijnswerk in samenwerking met de werkgroep dementievriendelijke gemeente Eersel.

De voorstelling is ook te zien in Gemeenschapshuis Den Tref, Alexanderhof 7 in Hapert en wel op woensdag 8 november 2017. Ook daar is de zaal open om 19.30 uur, de aanvang van de voorstelling om 20.00 uur en de entree gratis.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maria van Engelen van GOW Welzijnswerk, mvengelen@gowwelzijnswerk.nl, 0497-514746.


Contactgroep jong dementerenden

Veel mensen die geconfronteerd worden met dementie behoren tot de doelgroep ouderen. Maar er zijn ook mensen die op jongere leeftijd de diagnose dementie krijgen.
Bij zorgaanbieders en het GOW Welzijnswerk komen steeds meer signalen binnen dat het huidige aanbod voor mensen met dementie niet voldoende aansluit op de behoeften van juist deze jongere groep en hun mantelzorgers. Aanbod specifiek voor deze groep is er wel vanuit Eindhoven, maar mensen ervaren vaak een drempel om hier naartoe te gaan.

GOW Welzijnswerk heeft samen met een aantal vrijwilligers (met een achtergrond in de zorg rondom mensen met dementie) een contactgroep opgericht. Deze contactgroep is specifiek voor mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar en hun partners / mantelzorgers.

Vanaf maart 2016 wordt in Eersel maandelijks een bijeenkomst worden georganiseerd in kleinschalige sfeer waarbij mensen met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. Afhankelijk van de behoeften kunnen ook bepaalde thema's aan de bijeenkomsten worden gekoppeld.

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor bewoners uit de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.

Bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op woensdag. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 22 november. In december is dit woensdag 13 december.
Kosten: deelname is gratis. Alleen voor de koffie en thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Aanmelden: Aanmelden voor het bijwonen van (een van de) bijeenkomsten kan tot drie dagen voor de bijeenkomst plaatsvindt bij het GOW Welzijnswerk via het telefoonnummer (0497)514746 of via het e-mailadres info@gowwelzijnswerk.nl.


Zondags Uitje

Speciaal voor mensen die lijden aan dementie en hun naasten organiseren GOW Welzijnswerk en ZuidZorg Extra iedere laatste zondag van de maand een bijzondere activiteit. Zorg je in jouw directe omgeving voor iemand met een vorm van dementie en zoek je naar leuke activiteiten, waar je gezellig samen naar toe kunt gaan op de vaak stille zondagen, dan is Zondags Uitje zeker iets voor jou.

Het volgende Zondags Uitje vindt plaats op zondag 26 november in De Koperwiek, Stevensstraat 1 in Eersel. Je bent er welkom tussen 10.30 uur en 12.30 uur.

Zondags Uitje biedt een gemoedelijke plek met een gezellige sfeer. Mensen met dementie en hun naasten ontmoeten hier anderen die in dezelfde situatie zitten en aan een half woord genoeg hebben. Onder het genot van een kop koffie of thee ervaringen delen, samen iets ondernemen. Wellicht ontstaan er nieuwe waardevolle contacten. Enthousiaste gastvrouwen hebben een luisterend oor maar ook ideeën om samen plezierig bezig te zijn. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maria van Engelen van GOW Welzijnswerk, telefoon 0497-514746, e-mail: info@gowwelzijnswerk.nl


Alzheimer Café Eersel

Dit is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Het Alzheimer Café vindt elke tweede donderdag van de maand plaats. Tijdens deze ontmoetingen staat vaak een specifiek thema centraal.

De eerstvolgende bijeenkomst, in december, vindt dit keer op de eerste donderdag van de maand, namelijk op 7 december aanstaande. Thema van deze avond: De invloed op je relatie wanneer je partner de ziekte dementie heeft.
Wanneer je partner dementerend wordt, verandert je relatie ingrijpend. Je partner is niet langer de persoon die je zo vertrouwd was. Dit betekent ook dat de manier waarop je gewend was om samen te leven anders wordt. Hoe zorg je goed voor jezelf en elkaar en kun je omgaan met deze veranderende gevoelens van nabijheid en afstand.

Iedere bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.
Alle bijeenkomsten vinden plaats in Ontmoetingscentrum De Eikenburg, Eikenburg 10, 5521 HZ in Eersel.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door GOW Welzijnswerk. Voor meer informatie kun je met hun contact opnemen: telefoon: 0497-514746, e-mail: info@gowwelzijnswerk.nl.
Er is ook een handige flyer gemaakt met daarin het programma voor het najaar 2017. Je vindt er niet alleen de data, maar ook het thema per avond.

Nieuwe activiteiten
De doelen en activiteiten van de werkgroep dementievriendelijke gemeente zijn in dit werkplan voor 2017 terug te vinden. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met Trudy van Hoef van gemeente Eersel. Zij is telefonisch bereikbaar (telefoonnummer 0497-531376) of per e-mail: t.vanhoef@eersel.nl.