Direct naar de inhoud van deze pagina

Activiteiten

Terugblik op de lezing 'Het hart wordt niet dement'.

Zaterdag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Psycho-gerontoloog en gezondheidszorgpsycholoog Huub Buijssen verzorgde in SCC de Muzenval in Eersel een lezing over dementie met als titel : Het hart wordt niet dement.

voorkant poster wereld alzheimer dag 2019

In zijn lezing gaf Huub uitleg over hoe iemand met dementie ermee worstelt dat hij de grip op zijn leven steeds meer verliest. Tegelijkertijd bracht hij de boodschap dat tijdens het dementeringsproces niet alles verloren gaat. Belangrijke menselijke eigenschappen, zoals gevoelens en verlangens, blijven behouden.
Op bevlogen wijze vertelde hij dat juist kennis van wat niet verloren gaat, de sleutel vormt voor het behoud van contact en een prettige omgang. Ook besteedde hij aandacht aan de worstelingen, gevoelens, en behoeftes van de naasten van mensen met dementie. Hij maakte duidelijk hoe je kunt helpen zonder jezelf te verliezen.

In de foyer van de Muzenval waren informatiestands ingericht van Wél!zijn de Kempen, de bibliotheek en het Alzheimer Café. Ook waren zorgtrajectbegeleiders aanwezig voor het beantwoorden van vragen.


Contactgroep voor jonge mensen met dementie

Veel mensen die geconfronteerd worden met dementie behoren tot de doelgroep ouderen. Maar er zijn ook mensen die op jongere leeftijd de diagnose dementie krijgen.

Bij zorgaanbieders en Wél, Welzijn de Kempen komen steeds meer signalen binnen dat het huidige aanbod voor mensen met dementie niet voldoende aansluit op de behoeften van juist deze jongere groep en hun mantelzorgers. Aanbod specifiek voor deze groep is er wel vanuit Eindhoven, maar mensen ervaren vaak een drempel om hier naartoe te gaan.

Wél heeft samen met een aantal vrijwilligers (met een achtergrond in de zorg rondom mensen met dementie) een contactgroep opgericht. Deze contactgroep is specifiek voor mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar en hun partners / mantelzorgers.

In Eersel wordt maandelijks een bijeenkomst georganiseerd in kleinschalige sfeer waarbij mensen met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. Afhankelijk van de behoeften kunnen ook bepaalde thema's aan de bijeenkomsten worden gekoppeld.

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor bewoners uit de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Deelname is gratis. Alleen voor de koffie en thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op woensdag.
Let op: deze contactgroep zit momenteel vol, maar er is een tweede groep in Bladel gestart en daar mogen ook mensen uit gemeente Eersel aansluiten. Mocht je informatie willen hierover, dan kun je bellen of mailen met Maria van Engelen van Wél Welzijn de Kempen, via telefoonnummer (0497)514746 of via het e-mailadres info@welzijndekempen.nl


Zondags Uitje

Speciaal voor mensen met dementie en voor hun naasten organiseren Wél, Welzijn de Kempen en ZuidZorg Extra iedere laatste zondag van de maand een bijzondere activiteit. Zorg je in jouw directe omgeving voor iemand met een vorm van dementie en zoek je naar leuke activiteiten, waar je gezellig samen naar toe kunt gaan op de vaak stille zondagen, dan is Zondags Uitje zeker iets voor jou.

tinteltuin 1Zondags Uitje is iedere laatste zondag van de maand geopend van 10.30 tot 12.30 uur geopend. Binnen de openingstijden kom en ga je wanneer je wilt.

Van mei tot en met oktober vindt Zondags Uitje plaats in de Tinteltuin aan de Hoogstraat 5 in Eersel. De Tinteltuin is een particuliere bloementuin met theeschenkerij die opengesteld wordt voor bezoekers. Een fijne plek om samen even te wandelen en te genieten van koffie of thee in een gezellige huiskamersfeer.
Van november tot en met april vindt Zondags Uitje plaats in het restaurant van Kerkebogten, van 10.30-12.30 uur. Gebint 70, Eersel.

Zondags Uitje biedt een gemoedelijke plek met een gezellige sfeer. Mensen met dementie en hun naasten ontmoeten hier anderen die in dezelfde situatie zitten en aan een half woord genoeg hebben. Onder het genot van een kop koffie of thee ervaringen delen, samen iets ondernemen. Wellicht ontstaan er nieuwe waardevolle contacten. Enthousiaste gastvrouwen hebben een luisterend oor maar ook ideeën om samen plezierig bezig te zijn. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maria van Engelen van Wél, Welzijn de Kempen, telefoon 0497-514746, e-mail: mvengelen@welzijndekempen.nl. Daarnaast is uitgebreide informatie te vinden in de folder.


Alzheimer Café Eersel

Dit is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Het Alzheimer Café vindt elke tweede donderdag van de maand plaats. Tijdens deze ontmoetingen staat vaak een specifiek thema centraal.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in Ontmoetingscentrum De Eikenburg, Eikenburg 10, 5521 HZ in Eersel.

Iedere bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 14 november 2019. Het thema is: "Wat moet je allemaal samen regelen"
Door dementie wordt iemand steeds afhankelijker van zijn omgeving en (professionele) zorg. Zelf beslissingen nemen gaat steeds minder goed. Dat betekent dat je als partner steeds meer de regie moet overnemen. Maar hoe zorg je dat de ander in zijn waarde blijft? Zijn er zaken die je samen nog kunt regelen en waar moet je dan aan denken? Ook je relatie verandert. Als mantelzorger is het lastig om hierin je weg te vinden. Vanavond deelt een mantelzorger persoonlijke ervaringen.

Het Alzheimer café is een initiatief van Alzheimer Nederland, en wordt georganiseerd door Wél, Welzijn de Kempen in samenwerking met Joris zorg. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maria van Engelen van Wél.

Telefoon: 0497-514746, e-mail: info@welzijndekempen.


Wél heeft een handige flyer gemaakt met daarin het programma voor het najaar van 2019. Je vindt er niet alleen de data, maar ook het thema per avond.

Nieuwe activiteiten
De doelen en activiteiten van de werkgroep dementievriendelijke gemeente zijn in dit werkplan terug te vinden. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met Trudy van Hoef van gemeente Eersel. Zij is telefonisch bereikbaar (telefoonnummer 0497-531376) of per e-mail: t.vanhoef@eersel.nl.