Direct naar de inhoud van deze pagina

Activiteiten

Met de huifkar het bos in!

Op dinsdag 15 mei werd er een gezellige middag georganiseerd voor mensen met dementie en voor hun naasten. De deelnemers werden verwelkomd in de mooie Bosschuur in Wintelre.

Huiskartocht bij de Bosschuur

Na de koffie ging de groep aanwezigen onder leiding van Harry Hoppenbrouwers en Noud Janssen met de huifkar het bos in. Het zonnetje scheen uitbundig en Harry vertelde veel over het bos en over hoe het vroeger was. Het maken van een "fluitje van een cent" van een takje was voor de meeste deelnemers dan ook een herkenbaar "instrumentje" van vroeger. Ook dat vroeger met "masteböllekes" de kachel werd aangemaakt klonk niemand vreemd in de oren.


De opkomst was niet zo groot, maar iedereen die hieraan heeft deelgenomen heeft genoten van de middag. Zeker voor herhaling vatbaar!

De Regiegroep dementievriendelijke gemeente Eersel bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze mooie middag. Met name Harry Hoppenbrouwers en Noud Janssen voor hun ontvangst, de mooie tocht en de verhalen en Erica Vaarkamp en Ria Timmers voor het organiseren van de activiteit.


Terugblik: leerlingen van Mavo 4 van het Rythovius College speelden "Eiland" - een toneelstuk over dementie.

Eiland - voorstelling dementie

Leerlingen van het Rythoviuscollege speelden hun schoolexamen drama op 10 april in de Muzenval en op 11 april op school. Het Rythoviuscollege werkte hierbij samen met de gemeente Eersel. De gemeente werkt er hard aan om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Het toneelstuk gaf met gevoel en humor op een verfrissende manier informatie over dementie.

Het bleek een mooie manier te zijn om het taboe rondom deze ziekte te doorbreken.

Mensen met (beginnende) dementie wonen steeds langer thuis. Veel mensen kennen wel iemand met dementie. Iedereen kan iets doen om ervoor te zorgen dat dat mensen met dementie (en hun naasten) een volwaardig lid van onze samenleving zijn en blijven.

De gemeente Eersel vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, een volwaardig lid van de samenleving zijn en blijven. Al een aantal jaren voert een gemeentelijke regiegroep daarom, in samenwerking met diverse organisaties en personen, activiteiten uit. GGD Brabant-Zuidoost zocht daarom als lid van de regiegroep contact met het Rythoviuscollege. Dit resulteerde in een samenwerking met docent drama Nelleke den Braber en haar examenklas van de MAVO.

Michelle van Daalhoff schreef in opdracht van de gemeente het toneelstuk "Eiland"over dementie. De regie was in handen van Frank van der AA, in het kader van zijn afstudeerstage van de Academie voor Theater van de Fontys hogeschool voor de kunsten in Tilburg. GGD Brabant-Zuidoost verzorgde voor aanvang van de repetities een gastles over dementie.

Het toneelstuk werd niet zoals gebruikelijk alleen op school opgevoerd. Op 10 april was de voorstelling in de Muzenval toegankelijk voor algemeen publiek. Wethouder Ria van der Hamsvoord heette de aanwezigen daar welkom.

Het toneelstuk gaf met "de Grote dementie show" van dokter de Groot op een verfrissende manier informatie over wat dementie is. De leerlingen lieten met voorbeelden zien hoe je de omgang met mensen met dementie kunt verbeteren. Zo lieten ze bijvoorbeeld zien hoe belangrijk het is om geduld te hebben, of om mee te praten met degene met dementie. Daarnaast waren er scenes waarin een kleindochter vertelde hoe haar opa langzaam achteruitging en hoe hij haar naam vergeet, dat hij niet meer wist hoe hij koffie voor haar moet zetten, dat hij stiller en stiller wordt.

Bezoekers van diverse leeftijden reageerden positief. De veertien leerlingen speelden overtuigend, situaties waren herkenbaar. Hoewel het een moeilijk onderwerp betreft gaven de leerlingen met hun spel op een verfrissende manier informatie en hielden ze de toeschouwers soms een spiegel voor.

Het bleek een mooie manier te zijn om voor verschillende leeftijdsgroepen aandacht te besteden aan het thema dementie. De leerlingen dragen daarmee bij aan meer begrip voor mensen die ermee te maken krijgen.


Contactgroep jong dementerenden

Veel mensen die geconfronteerd worden met dementie behoren tot de doelgroep ouderen. Maar er zijn ook mensen die op jongere leeftijd de diagnose dementie krijgen.
Bij zorgaanbieders en het GOW Welzijnswerk komen steeds meer signalen binnen dat het huidige aanbod voor mensen met dementie niet voldoende aansluit op de behoeften van juist deze jongere groep en hun mantelzorgers. Aanbod specifiek voor deze groep is er wel vanuit Eindhoven, maar mensen ervaren vaak een drempel om hier naartoe te gaan.

GOW Welzijnswerk heeft samen met een aantal vrijwilligers (met een achtergrond in de zorg rondom mensen met dementie) een contactgroep opgericht. Deze contactgroep is specifiek voor mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar en hun partners / mantelzorgers.

Vanaf maart 2016 wordt in Eersel maandelijks een bijeenkomst worden georganiseerd in kleinschalige sfeer waarbij mensen met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. Afhankelijk van de behoeften kunnen ook bepaalde thema's aan de bijeenkomsten worden gekoppeld.

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor bewoners uit de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Deelname is gratis. Alleen voor de koffie en thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op woensdag.
Let op: deze contactgroep zit momenteel vol. Mocht je informatie willen hierover, dan kun je bellen of mailen met Maria van Engelen van GOW Welzijnswerk, via telefoonnummer (0497)514746 of via het e-mailadres info@gowwelzijnswerk.nl.Zondags Uitje

Speciaal voor mensen met dementie en voor hun naasten organiseren GOW Welzijnswerk en ZuidZorg Extra iedere laatste zondag van de maand een bijzondere activiteit. Zorg je in jouw directe omgeving voor iemand met een vorm van dementie en zoek je naar leuke activiteiten, waar je gezellig samen naar toe kunt gaan op de vaak stille zondagen, dan is Zondags Uitje zeker iets voor jou.

tinteltuin 1Zondags Uitje is iedere laatste zondag van de maand geopend van 10.30 tot 12.30 uur geopend. Binnen de openingstijden kom en ga je wanneer je wilt.

Van mei tot en met oktober vindt Zondags Uitje plaats in de Tinteltuin aan de Hoogstraat 5 in Eersel. De Tinteltuin is een particuliere bloementuin met theeschenkerij die opengesteld wordt voor bezoekers. Een fijne plek om samen even te wandelen en te genieten van koffie of thee in een gezellige huiskamersfeer.
Van november tot en met april vindt Zondags Uitje plaats in De Koperwiek, Stevensstraat 1 in Eersel.

Zondags Uitje biedt een gemoedelijke plek met een gezellige sfeer. Mensen met dementie en hun naasten ontmoeten hier anderen die in dezelfde situatie zitten en aan een half woord genoeg hebben. Onder het genot van een kop koffie of thee ervaringen delen, samen iets ondernemen. Wellicht ontstaan er nieuwe waardevolle contacten. Enthousiaste gastvrouwen hebben een luisterend oor maar ook ideeën om samen plezierig bezig te zijn. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maria van Engelen van GOW Welzijnswerk, telefoon 0497-514746, e-mail: mvengelen@gowwelzijnswerk.nl. Daarnaast is uitgebreide informatie te vinden in de folder.


Alzheimer Café Eersel

Dit is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Het Alzheimer Café vindt elke tweede donderdag van de maand plaats. Tijdens deze ontmoetingen staat vaak een specifiek thema centraal.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in Ontmoetingscentrum De Eikenburg, Eikenburg 10, 5521 HZ in Eersel.
Iedere bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

In juli en augustus is er geen Alzheimer Cafe. Op donderdag 13 september is de eerstvolgende bijeenkomst. Thema van deze avond: verschillende vormen van dementie. Alzheimer is de bekendste vorm van dementie, maar er bestaan meer dan 50 vormen. Die avond worden de meest voorkomende vormen besproken. Gastspreker is een specialist ouderengeneeskunde.

Het Alzheimer café is een initiatief van Alzheimer Nederland, en wordt georganiseerd door GOW Welzijnswerk in samenwerking met Joriszorg. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maria van Engelen van het GOW.
Telefoon: 0497-514746, e-mail: info@gowwelzijnswerk.nl.


Er is binnenkort weer een handige flyer beschikbaar met daarin het programma voor de tweede helft van 2018. Je vindt er niet alleen de data, maar ook het thema per avond.

Nieuwe activiteiten
De doelen en activiteiten van de werkgroep dementievriendelijke gemeente zijn in dit werkplan terug te vinden. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met Trudy van Hoef van gemeente Eersel. Zij is telefonisch bereikbaar (telefoonnummer 0497-531376) of per e-mail: t.vanhoef@eersel.nl.