Direct naar de inhoud van deze pagina

Activiteiten

Er worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd voor bewoners met dementie, hun naasten en belangstellenden. Hieronder lichten we een paar van deze activiteiten toe.
Ook worden de activiteiten aangekondigd op onze Facebookpagina en op Twitter en kun je hier ook een overzichtelijke activiteitenkalender voor de komende maanden vinden.

wereld alzheimer dag

Donderdag 21 september Wereld Alzheimer Dag; lezing door Lisette Zwerts in de Muzenval

Op donderdag 21 september 2017 is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de groeiende groep mensen met dementie. Ook in de gemeente Eersel staat het thema dementie die dag centraal. Lisette Zwerts geeft die middag de lezing 'Dementie in Jip en Janneketaal' in de grote zaal van SCC de Muzenval in Eersel.

De lezing begint om 14 uur. Op een begrijpelijke manier legt Lisette uit wat dementie is en wat (on)mogelijkheden zijn voor mensen met deze aandoening. Je krijgt handvatten aangereikt om op een goede manier om te gaan met mensen met dementie. Bovendien proberen we de negatieve beeldvorming over de ziekte te doorbreken.

Lisette Zwerts is psychologe en werkt als docent bij de opleiding Toegepaste Psychologie van Fontys Hogescholen. Daarnaast is zij verbonden aan het Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie, ook van Fontys, beide vanuit haar expertise met betrekking tot de ziekte dementie. Eerder is ze als verpleeghuispsychologe en manager verbonden geweest aan een grote verpleeghuislocatie.

Poster wereld alzheimerdagProgramma:

Wanneer: donderdag 21 september 2017
Waar: De Muzenval, Dijk 7 in Eersel
Van: 13.30 uur (inloop koffie en thee)
Tot: 15.30 uur
In de foyer van de Muzenval is een fruitbuffet ingericht, aangeboden door de GGD Brabant-Zuidoost. Vooraf en na afloop van de lezing kunnen bezoekers hiervan gebruik maken. De toegang is gratis. Wij nodigen je van harte uit om aanwezig te zijn.


Contactgroep jong dementerenden

Veel mensen die geconfronteerd worden met dementie behoren tot de doelgroep ouderen. Maar er zijn ook mensen die op jongere leeftijd de diagnose dementie krijgen.
Bij zorgaanbieders en het GOW Welzijnswerk komen steeds meer signalen binnen dat het huidige aanbod voor mensen met dementie niet voldoende aansluit op de behoeften van juist deze jongere groep en hun mantelzorgers. Aanbod specifiek voor deze groep is er wel vanuit Eindhoven, maar mensen ervaren vaak een drempel om hier naartoe te gaan.

GOW Welzijnswerk heeft samen met een aantal vrijwilligers (met een achtergrond in de zorg rondom mensen met dementie) een contactgroep opgericht. Deze contactgroep is specifiek voor mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar en hun partners / mantelzorgers.

Vanaf maart 2016 wordt in Eersel maandelijks een bijeenkomst worden georganiseerd in kleinschalige sfeer waarbij mensen met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. Afhankelijk van de behoeften kunnen ook bepaalde thema's aan de bijeenkomsten worden gekoppeld.

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor bewoners uit de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.

Bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op woensdag. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats na de zomervakantie, op 27 september aanstaande.
Kosten: deelname is gratis. Alleen voor de koffie en thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Aanmelden: Aanmelden voor het bijwonen van (een van de) bijeenkomsten kan tot drie dagen voor de bijeenkomst plaatsvindt bij het GOW Welzijnswerk via het telefoonnummer (0497)514746 of via het e-mailadres info@gowwelzijnswerk.nl.


Zondags Uitje

Speciaal voor mensen die lijden aan dementie en hun naasten organiseren GOW Welzijnswerk en ZuidZorg Extra iedere laatste zondag van de maand een bijzondere activiteit. Zorg je in jouw directe omgeving voor iemand met een vorm van dementie en zoek je naar leuke activiteiten, waar je gezellig samen naar toe kunt gaan op de vaak stille zondagen, dan is Zondags Uitje zeker iets voor jou.

Het volgende Zondags Uitje vindt plaats op zondag 24 september in "De Tinteltuin", Hoogstraat 5 in Eersel. Je bent er welkom tussen 10.30 uur en 12.30 uur.

Zondags Uitje biedt een gemoedelijke plek met een gezellige sfeer. Mensen met dementie en hun naasten ontmoeten hier anderen die in dezelfde situatie zitten en aan een half woord genoeg hebben. Onder het genot van een kop koffie of thee ervaringen delen, samen iets ondernemen. Wellicht ontstaan er nieuwe waardevolle contacten. Enthousiaste gastvrouwen hebben een luisterend oor maar ook ideeën om samen plezierig bezig te zijn. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maria van Engelen van GOW Welzijnswerk, telefoon 0497-514746, e-mail: info@gowwelzijnswerk.nl


Alzheimer Café Eersel

Dit is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Het Alzheimer Café vindt elke tweede donderdag van de maand plaats. Tijdens deze ontmoetingen staat vaak een specifiek thema centraal.

De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op 12 oktober aanstaande. Thema van deze avond: Levenseinde en dementie. Bij de diagnose dementie word je ook geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Hoe verloopt het ziekteproces en op welk moment kun je invloed hebben op je levenseinde?

Iedere bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21:30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.
Alle bijeenkomsten vinden plaats in Ontmoetingscentrum De Eikenburg, Eikenburg 10, 5521 HZ in Eersel.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door GOW Welzijnswerk. Voor meer informatie kun je met hun contact opnemen: telefoon: 0497-514746, e-mail: info@gowwelzijnswerk.nl.
Er is ook een handige flyer gemaakt met daarin het programma voor het najaar 2017. Je vindt er niet alleen de data, maar ook het thema per avond.

Nieuwe activiteiten
De doelen en activiteiten van de werkgroep dementievriendelijke gemeente zijn in dit werkplan voor 2017 terug te vinden. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met Trudy van Hoef van gemeente Eersel. Zij is telefonisch bereikbaar (telefoonnummer 0497-531376) of per e-mail: t.vanhoef@eersel.nl.