Direct naar de inhoud van deze pagina

Nieuws

Laat je inspireren!
We nodigen je van harte uit voor de tweede editie van Dé Vrijwilligersmarkt voor de Kempen. Deze vindt plaats op vrijdag 25 oktober van 16 tot 19 uur in De Muzenval in Eersel.

poster vrijwilligersmarkt 2019De markt wordt georganiseerd samen met gemeenten Bladel en Bergeijk en hun vrijwilligerssteunpunten, gemeente Reusel-De Mierden, Wél!zijn de Kempen, Oktober, Joris Zorg, Lunet zorg, KempenPlus en De Muzenval.

De Muzenval wordt die middag omgetoverd tot een gezellige, informatieve en inspirerende vrijwilligersmarkt voor alle inwoners in de Kempen.Verenigingen, clubs en stichtingen laten zien wat zij doen en wat ze je te bieden hebben als je vrijwilligerswerk wil doen.
Ook tonen de vrijwilligersbureaus hun digitale vacaturebanken en zijn medewerkers van KempenPlus aanwezig. Samen staan zij klaar om al je vragen over vrijwilligerswerk te beantwoorden.
Als je vrijwilligerswerk doet, krijg je daar veel voor terug. Voldoening, sociale contacten en gezelligheid, positieve energie en/of een mooi cv. Wie wil dat nou niet! En dankzij de inzet van al die vrijwilligers hebben we in de Kempen prachtige en leefbare dorpen met een bloeiend verenigingsleven.

In 2017 werd de eerste grote én succesvolle vrijwilligersmarkt voor de Kempen georganiseerd. Daar gaan we met de 4 Kempengemeenten natuurlijk dit jaar weer voor.

Als vrijwilligersorganisatie kun je zelf het beste vertellen welke mogelijkheden jouw organisatie biedt. Dus meld je aan als jouw organisatie nog ondersteuning kan gebruiken.
Toegang en deelname zijn vanzelfsprekend gratis.
Organisaties die in ons adressenbestand staan, ontvangen per mail een uitnodiging om deel te nemen.Mocht je geen uitnodiging hebben ontvangen, beschouw deze aankondiging dan als uitnodiging. Aanmelden kan tot uiterlijk 19 oktober. Om zeker te zijn van een tafel in de Muzenval tippen we je wel om zo snel mogelijk aan te melden. Meer informatie geven we je graag bij aanmelding. Contactgegevens: kijk op onze contactpagina of in de uitnodigingsbrief.


Geslaagde Vrijwilligersavond 2019: Wintersels Finest wint de pubquiz!

De grote zaal van dorpshuis De Smis was vrijdagavond 17 mei het gezellige decor voor de vrijwilligersavond van gemeente Eersel en Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar.
De gemeente en het steunpunt zijn trots op de inzet van alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. De vrijwilligersavond is één van de activiteiten waarmee ze in het zonnetje worden gezet.

Met 26 teams en bijna 130 vrijwilligers was het volle bak in De Smis. Burgemeester Joseph Vos refereerde in zijn openingstoespraak aan het belang van vrijwilligerswerk, de rol van vrijwilligers in de gemeente en het brede scala aan mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Mooi om te zien dat ook de deelnemende teams zo divers waren. Van buurtvereniging tot parochie en van sportvereniging tot culturele organisatie. Wethouder Eric Beex en Mariëlle Voermans, coördinator van het steunpunt, begeleidden de pubquiz.

pubquiz 2019 Wintersels Finest 2De 1e prijs van 250 euro ging net als in 2017 naar het team van het Dickensfestijn in Wintelre: Wintersels Finest. Bert van Esch, lid van het winnend team: "Dickensfestijn Wintelre is een samenwerkingsverband van diverse Wintelrese verenigingen, zoals het gilde, de Huifnarren, de toneelclub en een aantal buurtverenigingen. Er kunnen met dit geld bijvoorbeeld weer decorstukken en attributen worden gekocht." En zoals Bert het mooi verwoordde: "Deze bijdrage en de samenwerking tussen al deze verenigingen verstevigt de cohesie in het toch al zo mooie Wintelrese verenigingsleven nog een beetje meer."

Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar
Op 1 mei van dit jaar bestond het Steunpunt Vrijwilligerswerk 15 jaar. In de afgelopen jaren werden veel organisaties en vrijwilligers met raad en daad bijgestaan. Ook vonden veel inwoners dankzij de inzet van de vrijwilligers van het steunpunt, vrijwilligerswerk dat bij hun past. In 2015 lanceerden gemeente en het steunpunt de website Eerselvoorelkaar.nl. De persoonlijke ondersteuning vanuit het steunpunt blijkt nog steeds van groot belang. Twee vrijwilligers van het steunpunt zijn al vanaf de start in 2004 actief. Wil van Herk en Hans Laurense werden tijdens de vrijwilligersavond nog even in het zonnetje gezet door de burgemeester.

Binnenkort volgen op onze Facebookpagina alle foto's. Het uitgebreide verhaal van deze gezellige avond vind je hier.

Rythoviusdag

Op 17 april hebben 38 leerlingen van 4 vwo van het Rythovius College de cliënten van RSZK Kerkebogten een fantastische dag bezorgd.

rszk rythoviusdag 2

Voor de meeste leerlingen hun eerste kennismaking met vrijwilligerswerk én hun eerste kennismaking met cliënten die veelal een zwaardere vorm van dementie hebben. Het is fantastisch gegaan. De leerlingen hebben zich de gehele dag enorm ingezet en waren in hun omgang met de bewoners vol respect. Er zijn tuintjes opgeknapt, er is gebakken, gewandeld en er zijn een heleboel spelletjes gespeeld, waaronder de door de leerlingen zelfgemaakte Kempenbingo.

rszk rythoviusdag 1De bewoners hebben genoten, en de leerlingen en de medewerkers van de begeleidende organisaties - Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar, RSZK Kerkebogten en het Rythovius College - ook.

Een vrijwilligersactie die hopelijk nog vervolg gaat krijgen in de toekomst.

In ons lokale weekblad De Hint stond een mooi artikel over deze bijzondere dag.

Rythoviusdag artikel Hint


De lentenieuwsbrief al gelezen?!

lentenieuwsbriefHeb je onze nieuwe nieuwsbrief al gezien? Deze verscheen begin april. Met lentenieuws natuurlijk! Van vrijwilligersavond tot Rythovius Dag. Maar ook meer info over de subsidieregeling voor scholing van vrijwilligers en een terugkoppeling over hoe het gaat met onze website en wat onze gebruikers hiervan vinden.

Je vindt de nieuwsbrief hier. Ook abonneren op de nieuwsbrief? Laat het weten of schrijf je in via onze website.Regeling gratis VOG is uitgebreid per 1 november

vog

Vanaf 1 november 2018 is de regeling voor de gratis VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) uitgebreid. Vanaf deze datum kunnen organisaties voor alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen een gratis VOG aanvragen. De regeling geldt ook als er sprake is van een kwetsbare situatie.
Meer informatie over de VOG en de mogelijkheden en voorwaarden om in aanmerking te komen voor een gratis VOG vind je op onze speciale infopagina op deze site.


Ken je 't Cursushuys al?

Het Cursushuys biedt een continu aanbod van cursussen en trainingen voor mantelzorgers, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de regio.

logo_cursushuys

Iedereen uit Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Reusel-De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre kan deelnemen aan de aangeboden trainingen. Voor meer informatie kun je contact op nemen met Marieke van Manen, 06-19373372 of een e-mail sturen naar mariekevanmanen@cordaadwelzijn.nl

Tip: bezoek ook de website van 't Cursushuys. Je treft daar onder andere een agenda aan van de tot nu toe georganiseerde cursussen en trainingen.


Kennis maken?

We nodigen vrijwilligersorganisaties én inwoners die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk of hulp nodig hebben in onze gemeente van harte uit voor een goede bak koffie en een nadere kennismaking met ons team van Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar.
Wij willen iedere vrijwilligersorganisatie én natuurlijk iedereen die vrijwilligerswerk wil doen, of hulp nodig heeft, waar nodig en mogelijk ondersteunen.

Koffie

En wat werkt dan beter dan een goed gesprek, waarin we met elkaar kunnen bespreken wat er speelt, waar je (als organisatie) tegen aan loopt en welke mogelijkheden wij hebben om hierin te helpen. Kortom: neem gerust contact met ons op!Is jouw vrijwilligersorganisatie al AVG-proof?

cartoon privacy

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Nu is overal in de EU dezelfde privacywetgeving van kracht. Deze regels gelden ook voor alle vrijwilligersorganisaties, zoals (sport)verenigingen en welzijnsstichtingen. Wat betekent dit voor jouw organisatie? Kijk op onze handige informatiepagina over de AVG om hier meer over te weten te komen. Onze tip: is jouw organisatie nog niet AVG-proof: wacht niet, en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag!

Wist je dat er ook een handige webapp voor je smartphone of tablet is?

Gebruik je Eerselvoorelkaar op je smartphone of tablet, dan kun je heel eenvoudig gebruik maken van de nieuwe (web)app. De (web)app biedt je alle voordelen van een app: gemakkelijk, eenvoudig en snel gebruik maken van de diensten onze website. Met het voordeel dat je de app niet hoeft te downloaden in je appstore. Hoe werkt dat dan? Je bezoekt eerst de website op je tablet of telefoon. Vervolgens is het belangrijk dat je de cookies accepteert. Dat kan door te klikken naar een andere pagina op de website of de cookiemelding afsluit. Als je een tweede pagina bezoekt, zal na 5 seconden de melding komen om de app op je telefoon of tablet te zetten. Er wordt dan een app-icoontje aangemaakt op het startscherm van de telefoon of tablet, makkelijk herkenbaar aan de groen-witte E van Eerselvoorelkaar.

Mocht je de app niet meer willen gebruiken, kun je de app op dezelfde wijze verwijderen als andere apps.

Als je een account hebt en je gebruikt Eerselvoorelkaar op smartphone of tablet, dan kun je ook pushberichten ontvangen als je wil. Berichtjes van de website en interessante vragen en aanbod worden direct naar je telefoon of tablet doorgezet (net zoals bij What's App) zodat reageren veel gemakkelijker en sneller wordt. Pushberichten werken nog niet op alle typen telefoons en browsers. Pushberichten kun je ook weer makkelijk uitzetten, via je instellingen op je telefoon.


Dementievriendelijke gemeente Eersel

Dementievriendelijke gemeente EerselDe gemeente Eersel zet zich, samen met diverse partners, in om een dementievriendelijke gemeente te worden. Een gemeente waar iedereen die dementie heeft of op andere wijze met dementie te maken heeft, zich thuis voelt en onderdeel kan blijven uitmaken van de samenleving.

Op deze website is een aparte pagina gemaakt in het menu waar je alle info vindt over Eersel als dementievriendelijke gemeente. Iedere stap die hierin wordt gezet, kun je daar volgen. Neem dus geregeld een kijkje!

Voor meer informatie kun je terecht bij Trudy van Hoef van de gemeente Eersel. Zij is te bereiken via het telefoonnummer (0497)531376 of via het e-mailadres: t.vanhoef@eersel.nl.


Presentaties en informatie over Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar

Het team van Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar promoot met veel enthousiasme de vele mogelijkheden die het steunpunt en de website Eerselvoorelkaar.nl bieden als het gaat om vrijwilligerswerk en het ondersteunen van verenigingen, organisaties, hulpvragers en aanbieders.
Naast promotiemateriaal zoals posters, folders en publicaties / persberichten hebben we ook verschillende powerpointpresentaties gemaakt, die we graag komen presenteren.
Organiseer je als (vrijwilligers)organisatie binnenkort een (jaar)vergadering of themabijeenkomst en wil je je leden of achterban informeren over vrijwilligerswerk, denk dan ook eens aan Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar en nodig ons uit!

De website Eerselvoorelkaar.nl is een handige website voor (vrijwilligers)organisaties als zij nieuwe vrijwilligers zoeken en/of willen laten zien wat ze als organisatie zelf kunnen betekenen voor bewoners. Ook biedt de website een handige gratis plek om aankondigingen en prikbordberichten te plaatsen en cursussen te promoten.
Daarnaast kun je via de website op een veilige en toegankelijke manier voor jezelf of voor een ander een vrijwilliger, hulp of maatje vinden. Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag, dan is de website de plek om je hulpaanbod bekend te maken.
Hoe het werkt, komen we je graag vertellen!
Daarnaast hebben we ook informatiemateriaal beschikbaar dat we graag ter beschikking stellen, zowel in papieren vorm als digitaal.
Neem gerust contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook mailen naar m.voermans@eersel.nl .

Wie weet tot ziens!


Twee handleidingen en een eigen helpcentrum voor Eerselvoorelkaar beschikbaar!

Naast ons handige helpcentrum, waar je echt op alle vragen wel een antwoord vindt, hebben we ook twee handige handleidingen op de website hebben staan waarmee je makkelijk aan de slag kunt met Eerselvoorelkaar.

We hebben een stappenplan voor organisaties en een stappenplan voor particulieren.
Beide handleidingen zijn ook als pdf beschikbaar.
Je kunt hier de pdf downloaden voor organisaties en de pdf voor particulieren.Drie onderwerpen staan centraal in het stappenplan:

  • hoe registreer je jezelf en/of je organisatie op de website
  • hoe plaats je een hulpvraag of je hulpaanbod
  • en op welke wijze beheer je ontvangen berichten, geplaatste hulpvragen, geplaatst hulpaanbod, bedankjes & aanbevelingen, bewaarde hulpvragen en aanbod, je profiel en je instellingen

Heb je naar aanleiding daarvan nog vragen of wil je meer informatie?
Neem dan contact met ons op.


Wil je geen enkel nieuwsbericht missen?

Eerselvoorelkaar vind je ook op Facebook en Twitter!Nieuwtjes en actualiteiten over Eerselvoorelkaar, zorg, welzijn en leefbaarheid in gemeente Eersel plaatsen we vooral op onze Facebookpagina en op Twitter. Like en volg ons daar en mis niets meer!Klik op onderstaande linken of bezoek de pagina's via de facebook- en twittericoontjes die onderaan iedere pagina op deze website staan.

www.facebook.com/EerselvElkaar

www.twitter.com/EerselvElkaar